Luontoon.fi uutiset

Neuvontaa ja valvontaa on lisätty Pirkanmaan kansallispuistoissa

Metsähallitus on lisännyt retkeilijöiden neuvontaa ja valvontaa Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoissa sekä muissa maakunnan suosituimmissa luontokohteissa. Erätarkastaja ja asiakasneuvoja ovat kiertäneet retkikohteissa viikonloppuisin muistuttamassa luonnonsuojelualueilla liikkumisen ohjeista ja säännöistä.

Hihnaan kytketty koira ja retkeilijä pitkoksilla pysähtyneenä.

”Ihmiset ovat nyt suunnanneet sankoin joukoin luontokohteisiin ja hyvä niin. Luonnossa liikkuminen tuottaa jokaiselle varmasti hyvää oloa. Muistattehan kuitenkin pitää riittävän turvavälin oman perheen ulkopuolisiin retkeilijöihin. Retkelle voi suunnata myös aikaisin aamulla tai myöhempään illalla. Valoisaa retkeilyaikaa riittää pitkälle iltaan ja lintujen aamukonsertit ovat mahtavaa kuunneltavaa. Kannattaa myös noudattaa reittien ohjeellisia kiertosuuntia, jotta vastaantuloliikennettä paikoin kapeilla poluilla olisi mahdollisimman vähän”, asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas Metsähallituksesta sanoo. 

Retkikohdetta valitessa on nyt hyvä huomioida kelirikkoaika ja ajaa asfalttiteitä. Seitsemisen kansallispuistossa Pitkäjärvelle menevä tie on kelirikon vuoksi poikki ja Jaulintie on erittäin huonossa kunnossa. Seitsemisentie on päällystetty ja sen varressa on kolme tilavaa pysäköintialuetta: Luontokeskuksella, Kirkkaanlamminkankaalla ja Koverossa. Helvetinjärven kansallispuistossa Haukanhiedalle menevä tie on myös huonossa kunnossa. Pohjoisesta päin (Virrat) Helvetinkolulle eli Kankimäelle tultaessa päällystämätön hiekkatie on viimeiset kilometrit erittäin huonossa kunnossa, joten Kankimäen pysäköintialueelle kannattaa ajaa etelän (Ruovesi) suunnasta tulevaa päällystettyä tietä.

Retkelle kannattaa ottaa kahvit mukaan termarissa ja retkieväätkin kulkevat lämpimänä mukana ruokatermarissa. Näin pystyy välttämään ruuhkautuvia tulentekopaikkoja. Seitsemisen luontokeskuksesta voi myös ostaa retkieväitä maastoon mukaan. Metsähallituksen luontokohteilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatetta eli retkieväiden roskat täytyy kuljettaa maastosta pois. Käsidesiä kannattaa ottaa retkelle mukaan. 

Retkeilijä kohentaa tulta tulentekopaikalla. Taustalla tupa.

Vaikka Saari-Soljasen keittokatos Seitsemisessä ja Helvetinkolun päivätupa Helvetinjärvellä ovat toistaiseksi suljettuina, kaikki muut tulentekopaikat ovat käytettävissä. Nuotioita ei saa tehdä virallisten tulentekopaikkojen ulkopuolelle. 

Kansallispuistoissa koirien tulee olla jatkuvasti kytkettyinä ympäri vuoden. Näin suojellaan luonnon eläimiä, kasveja ja maastoa. Pitämällä koirasi kytkettynä mahdollistat myös muille retkeilijöille turvallisen ja rauhallisen retkeilykokemuksen.

Lisätietoja: