Luontoon.fi uutiset

Myrsky on kaatanut puita retkeilyreiteille Hossan kansallispuistossa

Lisätty 1.7. klo 13.50: myöskään Sininen saavutus -maastopyöräilyreitti ei ole käytössä.

Viime lauantaina 29.6. voimakas puuskittainen tuuli on kaatanut yksittäisiä puita ja puiden ryppäitä retkeilyreiteille Hossan kansallispuistossa. Kahta reittiä lukuun ottamatta reittejä Hossassa ei ole suljettu, mutta Metsähallitus pyytää harkitsemaan reiteille lähtemistä ennen kuin kaatuneet puut on saatu korjattua pois reiteiltä.

Useita puita on kaatunut polkupyöräreitille ja pyöräilijä taluttaa pyörää varvikossa.Myrskytuhoista ole vielä kokonaiskuvaa. Alueen reittejä kartoitetaan parhaillaan.

Myrskytuhojen kartoitus on maastossa nyt meneillään. Kaatuneiden puiden määrää emme vielä tiedä. Kartoituksessa menee ainakin tämä viikko. Arviolta parin viikon sisällä puut on saatu raivattua reiteiltä. Osa puista on konkelossa toistensa päällä ja niiden korjaamiseen menee aikaa. Esteetön reitti Muikkupurolle on tällä hetkellä tukossa kaatuneista puista ja reitti on suljettu.

Hossassa voi patikoida varoen konkeloita ja kaatuneita puita kiertäen. Toistensa päälle kaatuneiden puunrunkojen päälle ei ole hyvä nousta.

Kainuun pelastuslaitokselta kerrotaan, että heillä oli yli 70 tehtävää liittyen lauantaiseen myrskyyn. Niistä viisi kohdistui Hossan kansallispuistoon, jossa pelastuslaitos raivasi tielle kaatuneita puita.

Maastopyöräilyreiteille aikoville malttia ja harkintaa

Hossassa pyöräilleet retkeilijät kertoivat Metsähallitukselle, että Sinisen saavutuksen alkupuolikkaalla oli paljon kaatuneita puita. Pahimmat paikat olivat Lihapyörteen ja Kokalmuksen välillä.

Maastosta on saatu lisää tietoa ja Sininen saavutus -maastopyöräilyreitillä on paljon kaatuneita puita ja reitti on poistettu käytöstä. Metsähallitus kehottaa maltillisesti harkitsemaan, onko reiteille lähteminen järkevää tai voiko retkeä siirtää myöhempään ajankohtaan.

Metsähallitus tiedottaa lisää, kun myrskytuhojen laajuus on saatu selville. Tilannetta voi seurata Hossan kansallispuiston sivuilla Luontoon.fissä.

Fakta

Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken alueilla sijoittuvan Hossan kansallispuistoon tehtiin viime vuonna noin 78 000 käyntiä. Kansallispuistossa on polkuverkostoa yhteensä noin 90 kilometriä 111 neliökilometrin laajuisella alueella.

Lisätietoja