Uutiset

Takaisin

Mustatäpläinen valtaaja on hiipinyt jo Oulun vesille

7.6.2019

Oulun vesiltä on löydetty ensimmäistä kertaa aggressiivisesti leviävä vieraskalalaji, mustatäplätokko. Aiemmin pohjoisin havainto lajista Suomen rannikolla oli Raahesta, mutta 7.6.2019 kalastaja nappasi mustatäplätokon pyydykseensä Kattilakallan edustalta Kellosta.  

Mustatäplätokko. Kuva: Suvi Saarnio.Mustatäplätokko havaittiin Suomen rannikolla ensimmäisen kerran vuonna 2005. Se on kulkeutunut Itämereen 1990-luvulla Mustanmeren ja Kaspianmeren alueelta luultavasti laivojen painolastivesien mukana tai munina runkoon kiinnittyneenä. Suomessa lajia tavataan suurimpien kaupunkien edustoilla ja nykyisin lähes koko Suomenlahdella.

Pohjoisin havainto Suomen rannikolta oli aiemmin Raahe, mutta nyt laji on löytynyt jo Oulun korkeudelta. 7.6.2019 kalastaja antoi Metsähallituksen meritiimille komean aikuisen mustatäplätokon, jonka oli pyytänyt Kattilankallan edustalta Kellosta. Havainto on pohjoisin varmistunut mustatäplätokon esiintymä Suomessa.

Mustatäplätokko on generalisti, joka pärjää hyvin erilaisissa lämpötiloissa ja suolapitoisuuksissa. Se syö lähes mitä tahansa, muun muassa muiden kalojen mätimunia. Mustatäplätokko valtaa alaa muilta kaloilta, ja erityisesti kutuaikaan se käyttäytyy aggressiivisesti ja karkottaa alueeltaan muut pohjakalat.

Mustatäplätokon tunnistaa selkäevän mustasta täplästä. Sen yleisväritys on vaaleahkosta tummaan, kyljissä saattaa näkyä suuria laikkuja. Kutuasuinen mustatäplätokkokoiras on lähes musta. Jos kohtaat mustatäplätokon, ilmoita siitä www.vieraslajit.fi.

Metsähallitus tekee kesällä vedenalaiskartoituksia sekä valtakunnallisen VELMU-kartoitusohjelman että Saumaton Perämeri SEAmBOTH -hankkeen rahoituksella. Kaksi venetiimiä liikkuu Tornion ja Siikajoen välisellä alueella kesäkuusta elokuun loppuun. Vedenalaisesta kasvillisuudesta ja luontotyypeistä kerätään tietoa sukeltamalla, videoimalla ja kahlaamalla rantoja vesikiikarien avulla.