Luontoon.fi uutiset

Muistomerkit eivät ole temppuratoja – todennäköisesti pyörän nastarenkaat jättivät jälkensä Työnmuistoon Kerimäellä

Puruvedellä Hytermän saarilla on huomattu jälkiä ilkivallasta Työnmuisto-muistomerkin portailla ja rantakivissä. Portaisiin ja kiviin on jäänyt merkkejä todennäköisesti polkupyörän, mopon tai moottoripyörän nastarenkaista. Metsähallitus muistuttaa, että sen ylläpitämiä muistomerkkejä ei saa turmella, ja tekee asiasta rikosilmoituksen.

Kiviset portaat lähikuvassa.Tieto Metsähallituksen ylläpitämien Hytermän saarten ilkivallasta saavutti henkilökunnan kuvista, jotka julkaistiin paikallisessa Facebook-ryhmässä. Kuvissa näkyy lumijälkiä joko maastopyörästä tai maastokäyttöön tarkoitetusta moposta tai moottoripyörästä. Kuvien ajoituksen perusteella ilkivaltaa on tehty huhtikuun alkupäivinä.

Renkaista on jäänyt raapimisjälkiä Työnmuisto-muistomerkin portaisiin ja rantakivikkoon.

- Naarmuilla kestää useamman vuosikymmenen kulua pois. Onneksi nyt on ollut lunta suojaamassa pahemmilta vaurioilta. Vauriot ovat ikäviä, mutta olennaista on, että tällainen käytös on muistomerkille täysin epäasiallista, muistuttaa Järvi-Suomen kenttäpäällikkö Tero Mustonen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Metsähallituksen tiedossa ei tarkemmin ole, millaisella kulkineella vauriot Työnmuistolle ovat syntyneet. Asian tarkempi selvittäminen siirtyy poliisille, sillä Metsähallitus tekee asiasta rikosilmoituksen.

Hytermän luonnonsuojelualue on Romu-Heikin työn jälki – ja kunnioituksen arvoinen

Hytermän luonnonsuojelualue sijaitsee saarilla Puruveden luoteisosassa melko lähellä Kerimäkeä. Hytermä on maakunnallisesti arvokas rakennettu ympäristö luonnonsuojelualueen lisäksi. Saarilla on näyttävää harjuluontoa ja rakennettuna erikoisuutena Kerimäen nimismiehen Heikki Häyrysen ja hänen Lilli-vaimonsa jälkeensä jättämä ulkomuseo.

Retkeilijöitä korkean kivisen muistomerkin portailla.

Heikki Häyrysen, jota myös Romu-Heikiksi kutsuttiin, näyttävin rakennelma Hytermässä on yli seitsemänmetrinen Työnmuisto, joka on muurattu kivistä ja myllynkivistä. Muistomerkille johtaa rannasta portaikko, jonka portaisiin renkaat ovat jättäneet jälkensä.

On tärkeää, ettei vanhoja rakenteita rasiteta turhaan. Tulevana kesänä Metsähallitus kunnostaa Työnmuisto-muistomerkkiä siihen saadun erillismäärärahan avulla. Muistomerkin ja portaikon laastisaumat ovat rapautuneet ja rakenteista on irronnut kiviä.
Hytermän luonnonsuojelualueeseen voi tutustua omatoimisesti ympäri vuoden. Eniten vierailuja saarille tehdään kesällä, jolloin alueelle pääsee vain veneellä. Hytermässä on useita ulkorakennuksia sekä kahden kilometrin ympyräpolku, Romu-Heikin luontopolku.

Lisätietoja