Luontoon.fi uutiset

Montako lajia elää Liesjärven kansallispuistossa? Suomen parhaita lajiasiantuntijoita kokoontuu Bioblitziin kartoittamaan eliölajeja

Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa järjestetään 12.–13.8.2022 vuorokauden mittainen ”lajijahti” eli Bioblitz. Tavoitteena on löytää 24 tunnin aikana kansallispuiston alueelta mahdollisimman monta eliölajia.

Kimalaiskuoriainen puunrungolla.

Lajilistasta on odotettavissa pitkä, sillä tapahtumaan osallistuu monien eri eliöryhmien huippuasiantuntijoita. Osallistujilla on osaamista muun muassa putkilokasveista, sammalista, sienistä, nilviäisistä, linnuista, kovakuoriaisista, pistiäisistä, kärpäsistä, perhosista ja muistakin hyönteisryhmistä.

Tapahtuma alkaa perjantaina 12.8. klo 12 Metsäkouluntien Eräkeskuksen pihasta ja päättyy lauantaina klo 12. Alustavat listat löydetyistä lajeista ja niiden lukumääristä kootaan välittömästi, mutta lopulliset tulokset julkistetaan vasta syyskuussa, kun kaikki hyönteis- ja muut näytteet on saatu määritettyä. 

Tapahtuman järjestää Metsähallituksen Järvi-Suomen Luontopalvelut, mutta asiantuntijoita tulee paikalle myös Metsähallituksen ulkopuolelta. Bioblitzin tarkoitus on luontokohteiden kartoittamisen lisäksi kertoa ihmisille luonnon monimuotoisuudesta ja sen suojelemisen tärkeydestä. 

Henkilö tutkii kädessään olevan harson sisältöä.

Ensimmäinen Bioblitz-tapahtuma järjestettiin vuonna 1996 Yhdysvalloissa, mistä idea on levinnyt ympäri maailmaa. Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää Bioblitzin vuosittain yhdessä kansallispuistossa tai muulla suojelualueella. Tähän mennessä lajeja on jahdattu Pähkinäisten saarella sekä Saaristomeren, Pallas-Yllästunturin, Hossan, Kolin, Pyhä-Luoston ja Riisitunturin kansallispuistoissa.

Lisätiedot