Uutiset

Mitä kuuluu Pohjois-Lappiin?

Yötön yö päättyi Pohjois-Lapissa pari viikkoa sitten, ja suunta on kohti syksyä. Silti vielä on kesää jäljellä.  Inarin ja Utsjoen alueella on koettu kuumia kesäpäivä, pilvisempiä päivä ja välillä sateitakin. Ilmassa on havaittavissa hillakuumetta, sillä jängiltä etsitään himoittua pohjoisen keltaista kultaa talven C-vitamiinilähteeksi. Mustikkaakin pääsee jo pikkuhiljaa poimimaan. Puolukan ja karpalon kypsymistä saa odotella vielä hieman pidemmälle syksyyn.  Useamman vuoden hiljaiselon jälkeen sopulihavaintoja on kertynyt Saariselän alueelta kohtuullisen paljon. Yksittäisiä sopulihavaintoja on tehty muuallakin Pohjois-Lapissa.

Kuluvana kesänä Utsjoen, Inarin ja Saariselän reiteillä on retkeilijöitä riittänyt, kuten näissä poikkeuksellisissa oloissa oli odotettavissakin. Urho Kekkosen kansallispuistossa huippusuosiossa on ollut erityisesti maastopyöräily.  Kulkijat ovat kulkeneet siististi, eikä kesän mittaan mediassa esille noussut roskaantuminen ole näkynyt maastossa. Roskat ovat löytäneet tiensä sinne, mihin ne kuuluvatkin. Siitä iso kiitos jokaiselle, joka on roskansa kantanut itse pois tai jättänyt ne lajittelupisteisiin. 

Vedet korkealla

Runsaslumisen talven ja kesällä saatujen sateiden vuoksi Kevon luonnonpuistossa, Sevettijärvi-Pulmanki -reitillä ja paikoin muuallakin Utsjoella ovat vedet olleet korkealla. Kevon reitti on ollut suljettuna osan kesää, koska vedenpinta on ollut joessa korkealla. Kevon reitti on nyt avoinna. Korkea vesi hankaloittaa jokien ylitystä ja saattaa aiheuttaa jopa vaaraa kahluupaikoilla. Sevettijärvi-Pulmanki -reitillä vaellusta ovat vaikeuttaneet vetiset jängät ja tulvivat joet.  Tällä hetkellä näyttää siltä, että vedet ovat laskemassa, ja lähestytään normaalia vedenkorkeutta. Maastoon lähtevän on kuitenkin syytä pitää mielessä, että tilanne voi muuttua nopeasti vesisateiden vuoksi.

Maastopaloja Inarijärven saarissa

Muutamia pieniä maastopaloja on Inarijärven saarista jouduttu kesän aikana sammuttamaan. Metsähallituksen tietoon tulleista maastopaloista jokainen on aiheutunut ihmisen toiminnasta. Aina kannattaa harkita tarkkaan, onko avotulenteko todella tarpeen vai riittäisikö esimerkiksi keittimen käyttö. Retkeilyn ABC -osiosta voit lukea lisää tulenteosta. 

Utsjoella uusi reitti ja Kevolla reittimerkkien uusimista

Utsjoelle on avattu Arktinen aikavaellus -reitti. Reitti on teemareitti, joka kertoo kosmoksen historiasta alkuräjähdyksestä nykypäivään. Reitin sisällöstä vastaa Utsjoen Ursa ry, mutta sen on rakennettu Metsähallituksen olemassa olevalle Utsjoen retkeilyreitille. Reitin suositeltu aloituspiste on Utsjoen koulukeskuksen lähellä, mutta sen voi aloittaa myös reitin keskivaiheilta Utsjoen kirkon parkkipaikalta. Reitin päätepiste on Nammajärvillä, ja reitin voi kulkea myös sieltä kirkonkylälle.  Arktinen aikavaellus -reitti on pituudeltaan 14 km ja yksi kilometri vastaa ajassa yhtä miljoonaa vuotta. Suositellussa kulkusuunnassa Utsjoen kirjonkylältä edetään nykypäivästä alkuräjähdyksen suuntaan.

Kevon luonnonpuistossa on uusittu reittimerkkejä sekä kanjonireitillä että Guivin tunturireitillä. Reittimerkkien uusiminen Kevolla jatkuu vielä syyspuolella.  

Lemmenjoen kansallispuistossa on myös reittimerkkien uudistus- ja täydennystyö käynnissä.  

Urho Kekkosen kansallispuistossa uusia palveluja

Kesäkuun viimeisestä viikosta alkaen UK-puiston ympäristössä asiakaspalvelua on saanut jalan ja maastopyörällä liikkeellä olevalta puistorangerilta. Kansallispuistossa liikkuvan rangerin työlle on ollut kysyntää. Urho Kekkosen kansallispuisto on mukana Retkikompassi.fi -pilottikokeilussa. Retkikompassi.fi -palvelu on toiminut ja tietoa on välittynyt maastossa retkeileviltä kansallispuiston asiakaspalveluun ja samalla myös toisille retkeilijöille todella hyvin. 

Ruijanpolulla ilkityön jäljiltä on arkeologin ohjauksessa ennallistettu uudelleen särjettyjä kivilatomuksia.

Kuuselan kämpän kattoremontti Luirojärvellä on saatu valmiiksi ja tupa on jälleen retkeilykäytössä.

Viime talvena lumikuorman vuoksi vaurioitunut Ivalojoen Kultalan riippusillan korjaustyö on valmis, ja silta on jälleen retkeilijöiden käytössä.  

Lisätietoja