Uutiset

Metsähallitus ulkoistaa Kolin kansallispuiston huoltotöitä

Metsähallitus on tehnyt ProMaisema Ay:n kanssa sopimuksen Kolin kansallispuiston taukopaikkojen ja varaustupien huoltotöistä sekä polttopuuhuollosta vuosille 2021-2024. Huoltosopimuksen piirissä Kolilla on kymmenen vuokratupaa pihapiireineen ja 16 taukopaikkaa. Tupien pihapiirit koostuvat useista rakennuksista ja rakennelmista, kuten esimerkiksi tupa, liiteri, käymälä, sauna, varasto, kompostori ja tulentekopaikka.

Hirsistä rakennetun pienen puuliiterin edessä on moottorikelkka, jonka peräkärry on täynnä puita.

ProMaisema vastaa polttopuiden hankkimisesta, kuljettamisesta käyttökohteisiin ja siirtämisestä liiteriin. Ulkoistetun huollon piirissä on 12 taukopaikkaa. Kohteista viisi sijaitsee Pielisen saarissa, joihin polttopuu on vietävä talvella. Kohteista seitsemän on saavutettavissa maastokelpoisella autolla tai traktorilla. Palveluntuottaja huolehtii, että liitereissä on ympäri vuoden puuta tarjolla. Vuosittainen polttopuun kulutus Kolin kansallispuistossa on vaihdellut 130-150 pinokuutiometrin välillä.

”Huoltotöiden ulkoistamisen yhteydessä polttopuissa siirrytään rankapuun käyttöön. Retkeilijät pääsevät kokeilemaan erätaitojaan, kun he pilkkovat tulentekopaikoilla polttopuut itse. Uudistuksen toivotaan myös maltillistavan polttopuiden kulutusta. Vuokratuvilla asiakkaiden käytössä on yhä klapeja, mutta kaikki muut tulentekopaikat siirtyvät rankapuuhun,” suunnittelija Tarja Teppo Metsähallituksesta kertoo.

ProMaiseman huollon piirissä on jatkossa kaikkiaan 26 vessaa. Vessoissa imutyhjennykseen on siirrytty kaikissa niissä paikoissa (9 kpl), missä se on ollut mahdollista. Viisi vessaa on saarissa. Loput vessat (12 kpl) vaativat huoltotyöhön maastoajoneuvon, kuten mönkijän tai moottorikelkan käyttöä.

”Tosi hyvältä parivaljakolta vaikuttaa tämä ProMaiseman kaksikko, Mika Issakainen ja Marko Parkkinen. Heillähän on jo kokemusta vastaavista töistä, kun huoltavat jo entuudestaan Petkeljärven ja Patvinsuon kansallispuistoja sekä Koitajokea ja Änäkäistä. Kolin kansallispuiston huolto on siis jatkossakin hyvissä käsissä,” Tarja Teppo korostaa.

ProMaisema on piha- ja ympäristörakentamisen erikoisosaaja. Yritys aloitti vuonna 1997 tekemällä pihapuiden kaatoa ja tonttihakkuita omakoti- ja mökkiasukkaille, taloyhtiöille ja rakentajille. Tällä hetkellä yritys keskittyy retkeilyreittien, perinnemaisemien ja luonnonsuojelualueiden kunnostus- ja huoltotehtäviin Itä-Suomessa.

”Aloitimme huoltotyöt Kolin kansallispuistossa tällä viikolla. Maastossa on paksu kerros lunta, joten pääsemme tekemään polttopuuhuoltoa moottorikelkoilla turvallisesti, maastoa tai kasvullisuutta vahingoittamatta. Homma etenee siten, että käymme kelkoilla ajamassa jäljet ja tiedustelemassa reitit. Tarkoitus on, että saarten tulipaikkojen, Ikolanahon ja Ylä-Murhin huollot tehdään nyt talvella,” yrittäjä Mika Issakainen ProMaisemasta kertoo.

Lisätietoja