Uutiset

Takaisin

Manamansalo hyppää kesään uudelta laiturilta

27.5.2019

Oulujärven retkeilyalue saa tulevalla viikolla arvovaltaisia vieraita. Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen ja luontopalvelujohtaja Timo Tanninen vierailevat retkeilyalueen sydämessä, Manamansalossa, tulevana keskiviikkona, toukokuun 29. päivä. Alue avaa kesäkautensa iloisissa merkeissä: Oulujärven veneilijöille suunnatut palvelut ovat parantuneet.

Manamansalon uusi laituri. Kuva: Saara Airaksinen / Metsähallitus

Manamansalon leirintäalueella Metsähallituksen johtajia ja tietysti kaikkia tulevan kesän retkeilijöitä odottaa uusi laituri. Vanhaa, viime kesänä käyttökieltoon asetettua, hirsiarkkulaituria on lyhennetty muutama kymmenen metriä ja loppuosa on korvattu louheaallonmurtajalla. Metsähallituksen teettämässä urakassa myös veneväylää ruopattiin noin 500 kuutiota.

- Väyläruoppauksen ansiosta yhä useampi Oulujärven veneilijä pääsee nyt piipahtamaan meille. Toinen merkittävä parannus asiakkaita ajatellen oli veneluiskan uusiminen ja siirto toimivampaan paikaan, kiittelee Manamansalon leirintäalueen yrittäjä Juha Määttä.

Manamansalon leirintäalue toimii Oulujärven retkeilyalueen pääasiallisena opastuspaikkana. Alueella on 18 vuokramökkiä sekä 150 paikkaa matkailuautoille ja asuntovaunuille. Lisäksi alueella voi telttailla.

Retkeilyalueen paikallistaloudelliset vaikutukset ovat kasvaneet

Viime vuonna Oulujärven retkeilyalueen käyntimäärä oli 42 300. Hellekesä kasvatti veneily- ja rantakohteen käyntimäärää 15% vuoteen 2017 verrattuna.

Kesällä 2018 retkeilyalueella toteuttiin kävijätutkimus (edellinen alueen kävijätutkimus on vuodelta 2011). Tutkimuksen mukaan Oulujärven retkeilyalue on ennen kaikkea kotimaisten lapsiperheiden kesäkohde. Alueella on mainiot kalavedet sekä aloittelijoille että konkareille, ja Oulujärvi sopiikin hyvin koko perheen kalastuskohteeksi. Oulujärven vaihtelevassa maastossa ja metsissä on helppo patikoida tai pulahtaa uimaan.

Retkeilyalueen paikallistaloudelliset vaikutukset ovat kasvaneet viime vuosina. Kävijöiden rahankäytön paikallistaloudelliset kokonaistulovaikutukset olivat vuoden 2017 käyntimäärällä laskettuna noin 1,23 miljoonaa euroa (36% nousua vuodesta 2011) ja työllisyysvaikutukset noin 14 henkilötyövuotta.

Maa- ja metsätalousministeriö ja Metsähallitus ovat käynnistäneet projektin valtion retkeilyalueiden kehittämiseksi.

- On hienoa saada Metsähallituksen väki kylään ja päästä keskustelemaan tulevaisuudesta. Retkeilyalueiden kehittämishanke sparraa toivottavasti myös meitä Oulujärven alueen toimijoita etsimään ja kehittämään yhdessä alueen vahvuuksia, Manamansalon yrittäjä Juha Määttä pohtii.

Lisätietoa