Uutiset

Maailman vanhimpia tuntureita, tundraa, rikasta tunturilajistoa - Hiipinän kansallispuistoa esittelevä näyttely Ivalon kirjastossa

Ivalon kirjastossa avautuu perjantaina 19.3.2021 valokuvanäyttely Kuolan niemimaalla sijaitsevasta Hiipinän kansallispuistosta. Näyttely esittelee ainutlaatuisen kansallispuiston luontoa ja maisemaa.

Joki etualalla, taustalla tuntureita.

Yli 1200 metrin korkeuteen kohoavat Hiipinätunturit kuuluvat maailman vanhimpiin tuntureihin ja muodostavat ydinosan Hiipinän kansallispuistosta Venäjällä. Imandra-järven ympäristön tunturialueen lisäksi kansallispuistolle tyypillistä ovat tundra, lumenviipymät, rikas tunturilajisto ja pohjoiset havumetsät. Vitaliy Istominin ja Grigory Ilyinin upeat kuvat esittelevät tätä ainutlaatuista luontokohdetta.

Hiipinätunturien geologia on rikasta. Alueelta löytyy kolmasosa kaikista tunnetuista mineraaleista. Kansallispuiston kuvaillaankin olevan kuin geologinen ulkomuseoalue!

Myös alueen kulttuurihistoria on mielenkiintoinen, ja siellä tiedetään olevan saamelaisten pyhiä paikkoja. Tänä päivänä saamelaiskulttuuri näkyy alueella mm. porotalouden harjoittamisena.

Hiipinän kansallispuisto on ainoa Murmanskin alueen kansallispuisto. Se on perustettu vuonna 2018 täydentämään Suomen, Norjan ja Venäjän rajaseutujen Fennoskandian vihreää vyöhykettä. Noin 100 kilometriä Suomen rajasta sijaitsevan kansallispuiston pinta-ala on 850 noin km².

Suomen puolella kiertävä näyttely esittelee ainutlaatuista kansallispuiston luontoa ja maisemaa. Valokuvanäyttelyä täydentää lyhyt video.

Hiipinän kansallispuisto on myös suosittu Napapiirin pohjoispuolen luontomatkailukohde. Erityisesti talvimatkailu on suosittua, ja Kirovskin kaupungissa onkin kolme hiihtokeskusta. Kansallispuiston perustamisen myötä alue on kasvattanut suosiotaan luontomatkailukohteena ja sopii hyvin ympärivuotiseen retkeilyyn. Hiipinän tunturit ovat helposti saavutettavissa, ja siellä on runsaasti erilaisia ja eri vaativuusasteisia historiallisia retkeilyreittejä.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja ihastumaan Hiipinän kansallispuistoon! Näyttely on esillä Ivalon kirjastossa 19.3.-31.5.2021 kirjaston aukioloaikojen puitteissa. Suomen puolella näyttely on ensimmäisenä esillä Ivalon kirjastossa ja sieltä lähtee kiertämään ympäri Lappia.

Lisätietoja

  • PAN-projektin verkkosivut (metsa.fi)
    • Hiipinän kansallispuistoa esittelevä näyttely on tuotettu Pohjoisen luonnonilmiöt -projektissa.  Näyttelyn on toteuttanut venäläinen Pohjoisen teollisuuden ekologisten ongelmien tutkimuslaitos (INEP / Institute of North Industrial Ecology Problems).
    • Kansainvälisen hankkeen hankekumppanit ovat Suomesta, Norjasta ja Venäjältä. Hankkeen päätavoite on lisätä tietoisuutta pohjoisen ainutlaatuisista luonnonilmiöistä ja kasvattaa luontosisältöjen määrää matkailussa. Konkreettisina töinä ovat mm. luontonäyttelyt. 
    • PAN-projektissa tuotetaan myös pysyvää näyttelymateriaalia. Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehisen vuonna 2019 avattua pysyvää näyttelyä täydennetään nyt digitaalisesti toteutettavilla sisällöillä, ja lisäksi Sallan Poropuiston luontonäyttelyä uudistetaan. PAN-projektin työt mahdollistuvat Kolarctic CBC -rahoituksella, kansallisella rahoituksella Norjasta, Venäjältä ja Suomesta sekä yksityisellä rahoituksella Matkalle Sallaan ry:ltä.