Luontoon.fi uutiset

Luontokeskus Petolan kesässä kurkistetaan Kuhmon erämaihin

Kuhmon luontokeskus Petola valmistautuu vilkkaaseen kesään. Luontokuvaaja Ville Heikkisen kuvista koottu näyttely vie katsojan Kuhmon erämaihin. Tiedossa on myös tapahtumia kaiken ikäisille. Kuhmon upeista retkikohteista löytyy sopiva jokaiselle. Retkeilyn suosion kasvaessa myös retkietiketin merkitys korostuu.

Luontokeskus Petola avaa ovensa kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Samalla avautuu valokuvanäyttely Erämaan sylissä - kuvia Kuhmon luonnosta, joka on avoinna lokakuun loppuun. Kuhmolaisen Ville Heikkisen upeista kuvista koostuvalla näyttelyllä juhlistettiin viime vuonna Ystävyyden puiston 30-vuotisjuhlavuotta. Näyttely on aiemmin ollut esillä Helsingissä kulttuurikeskus Stoassa, Kuhmo-talossa ja Suomussalmen kirjastossa Galleria Kiepissä. Palkitun Heikkisen kuvat Kuhmon villistä luonnosta ovat herättäneet ihastusta sekä sosiaalisessa mediassa että luontokuvakilpailuissa. 

Kesän aikana järjestetään myös useita tapahtumia. Tapahtumien toteutuksessa huomioidaan ajankohtainen koronatilanne ja -ohjeistukset. 

Luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina 20.6. ja silloin tehdään perinteinen Luonnonkukkaretki yhdessä Lentua-Seuran kanssa. Tänä vuonna retki suuntautuu Lauttavaaraan. Petola osallistuu myös koko Kuhmon yhteiseen Hilpeään Heinäkuuhun. Luontokeskuksella on heinäkuun aikana yhteensä yhdeksän lapsille suunnattua tapahtumaa. 

Nainen ja joukko lapsia leikkivät metsäpolulla. Taustalla on opastaulu ja männikkö.

Petolasta parhaat retkivinkit 

Luontokeskuksessa kannattaa piipahtaa kysymään vinkkejä Kuhmon monipuolisista 
retkikohteista. Samalla voi kerrata retkietiketin, jotta luonnossa kulkeminen tapahtuisi sekä luontoa että muita retkeilijöitä kunnioittaen. Kuhmon retkikohteista löytyy jokaiselle jotakin, vinkkaa erikoissuunnittelija Eeva Pulkkinen Metsähallituksen Luontopalveluista. 

-Suosittelen esimerkiksi Ystävyyden puiston kohteita. Kuhmosta löytyy myös kivoja lähivirkistyskohteita, kuten Harakkasaari ja Lauttavaara. Täällä on myös todella upeat puitteet vesiretkeilyyn, rauhallisista pienistä vesistöistä vauhdikkaisiin koskiosuuksiin. Kannattaa testata vaikkapa Jongunjoki ja Kalliojoen melontareitti.
 
Kuhmossa on kymmeniä nuotiopaikkoja, osa helposti saavutettavissa ja osa pidemmän matkan takana. Autiotupia löytyy kuusi, joista kolme on saaressa. Esteettömiä reittejä ovat Petolan 
luontopolku ja Lentuan koskipolku, lisäksi Petolasta voi kysyä muita liikuntarajoitteisille sopivia kohteita. 

Luontokeskus Petola palvelee kesäkauden aikana 1.6.-14.6. maanantaista perjantaihin klo 10-16, 15.6.-15.8. joka päivä kello 10-17 ja 16.8.-31.10. maanantaista perjantaihin klo 10-16. Vierailuiden yhteydessä tulee huomioida koronaohjeet, kuten hyvä käsihygienia ja turvavälit. 

Lisätietoja