Luontoon.fi uutiset

Luonto liikutti Liesjärven kansallispuistossa

Suomen luonnon päivänä 28.8. järjestetty Liikkeelle luontoon -esteetön luontotapahtuma sai toistasataa iloista ja reipasta kävijää tutustumaan Liesjärven kansallispuiston monimuotoiseen luontoon ja palveluihin. Tapahtuman paikkoina olivat viime vuoden lopulla puistoon valmistuneet esteettömät Peukaloisen polku sekä Tittilammin varauskeittokatos. Tapahtuma lisäsi osaltaan tietoisuutta näistä Liesjärven melko tuoreista esteettömistä palvelurakenteista. 

Nainen seisoo männyn vierellä ja esittelee kädessään olevaa purkkia.Tapahtuman järjestelyistä vastasivat yhteistyössä Suomen Paralympiakomitea, erä- ja luonto-opasopiskelijat Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymästä, Metsätuokio -yritys sekä Metsähallituksen Luontopalvelut. 

”Esteettömiä luontotapahtumia oli Suomen luonnon päivänä tarkoitus järjestää Kiljavalla, Kurjenrahkassa ja Liesjärvellä. Iso Kiljavan Nuku yö ulkona -tapahtuma jouduttiin vallitsevan koronatilanteen takia ikävä kyllä perumaan, mutta Liesjärven ja Kurjenrahkan tapahtumat voitiin toteuttaa suunnitellusti. Liesjärvellä, jossa olin itse mukana, oli hyvä ja reipas tunnelma”, totesi projektipäällikkö Petri Rissanen Suomen Paralympiakomiteasta.

Tapahtumassa oli mahdollisuus tutustua 4 kilometriä pitkään esteettömään Peukaloisen polkuun ja saada samalla luontotietoutta ja -kokemuksia erä- ja luonto-opasopiskelijoiden suunnittelemilla ja toteuttamilla erätaito- ja luontorasteilla. Rastiteemoina olivat tulenteko, kasvi-, sieni- ja lintutunnistustehtävät, retkeilymajoite ja -keitin esittelyä sekä luonnon aistihavaintotehtäviä. 

”Luontotapahtumaan valmistautuminen tuli opiskelijoille pikaisella aikataululla, jo toisen viikon päätteeksi koulutuksen aloittamisesta ja samalla viikolla toteutuneen kahden yön mittaisen aloitusvaelluksen jälkeen. Ryhmä otti tehtävän kuitenkin haltuun kuin vanhat tekijät. Suurkiitos heille jokaiselle, yhdessä ja erikseen, intensiivisestä paneutumisesta ja toteutuksesta tapahtuman onnistumiseksi”, kertoi lehtori Satu Nyman Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymästä.

Liesjärven upean luonnon lisäksi tapahtuman kruunasi mahdollisuus syödä ulkona nuotiotulen lämmössä. Metsätuokio -yritys oli järjestänyt Tittilammin keittokatokselle monipuolisen kenttälounaan. Metsätuokion yrittäjä Risto Saarela toteutti Tittilammin ympäristössä myös ennakkoon sovituille Hyvät muuvit -hankkeen ryhmille rentouttavan ja aistia herkistävän metsään uppoutumisen menetelmään perustuvan opastuksen. Suomen Paralympiakomitean hallinnoimassa Hyvät muuvit -hankkeessa edistetään palveluasumisen ja tukitoiminnan piirissä olevien aikuisten aktiivisuutta, liikkumista ja liikunnan harrastamista.

Nainen halaa puuta. Tapahtuma sai kokonaisuudessaan kävijöiltä positiivista palautetta ja sille toivottiin jatkoa. Esimerkiksi yhdessä asiakaspalautteessa todettiin näin: ”Hyvä, mielenkiintoinen ja monipuolinen kierros. Tuli matkan varrella uutta tietoa ja ideoita, innostusta luonnossa liikkumiseen. Oppaat erittäin ystävällisiä ja hyvin perehtyneet omaan aiheeseensa. Erityisesti sienet ja metsässä majoittuminen/yöpyminen, trangian käyttö olivat mielenkiintoisia ja hyödyllisiä. Hyvin suunniteltu kokonaisuus!”.

Lisätietoja