Luontoon.fi uutiset

Linnansaaren kansallispuistossa luvassa vilkas tapahtumakesä – Kolovedellä kehitetään esteettömiä palveluja

Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistot heräävät toukokuussa uuteen kesäkauteen. Jäät ovat sulaneet Saimaalla ja leiriytyminen puistoissa on ollut jälleen sallittua 1.5. alkaen. Koloveden reiteillä ja teillä ei ole talvikunnossapitoa, joten pysäköintialueille ja retkisatamiin päässee vasta toukokuun loppupuolella. Linnansaaren kansallispuiston pääsaarelle puolestaan pääsee jo halutessaan venekyydillä. Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät tarjoavat monipuolisia palveluja Linnansaaren ja Koloveden vierailijoille.

Ryhmä retkeilijöitä sorastetulla polulla. Etumaisena kulkee pyörätuolilla likkuja. Hänen takaan tuleva työntää lastenvaunuja ja taluttaa koiraa. Taaimpana on vauva kantorepussa.
 

Porosalmessa sijaitsevan Järvisydämen Puijo-laiva aloittaa liikennöinnin Linnansaareen 15.5. ”Puijon kyydissä pääsee Linnansaareen ja takaisin Järvisydämeen neljästi päivässä joka päivä 31.10. asti. Laivalla on kahvila, ja illan viimeisen kyydin voi varata ennakkoon myös illallisristeilynä”, kertoo ohjelmapalveluvastaava Pirjo Koponen Järvisydämestä. 

SaimaaHoliday Oravin säännölliset reittiveneet Oravista Linnansaareen ja takaisin liikennöivät kesäkaudella 2023 kerran päivässä 9.–16.6., ja juhannusviikosta alkaen 17.6.–27.8. vene kulkee kuudesti päivässä. Ja 28.8.–10.9. reittivene kulkee jälleen kerran päivässä. Venetaksikyydin voi varata 1.5.–31.10. välisenä aikana toivomaansa kellonaikaan.

”Linnansaaressa retkeilijöitä ja Sammakkoniemen leirintäalueella yöpyviä palvelevat kesäaikaan retkisatama, sauna ja kioskikahvila. Kioski avataan viimeistään juhannukseksi, mutta on mahdollisesti auki viikonloppuisin jo aiemmin kesäkuussa, jos asiakkaita on”, kertoo yrittäjä Marie Louise Fant Oravista. 

Norpparetket avaavat kesän aktiviteetit 

Sekä Oravista että Järvisydämestä voi vuokrata kanootteja ja kajakkeja niin päiväretkikäyttöön kuin pidempiä melontaretkiä varten. Molemmat yritykset järjestävät myös opastettuja norppasafariretkiä. Oravin ensimmäiset retket päästiin tekemään toukokuun ensimmäisellä viikolla Joutenvedellä, ja Järvisydämessä norpparetket käynnistyvät 15.5. Toukokuu ja kesäkuun alku ovat otollista aikaa nähdä saimaannorppia, kun niillä on meneillään karvanvaihtoaika. Tällöin ne köllöttelevät pitkiä aikoja kivillä ja luodoilla kuivattelemassa turkkiaan. 

Kesän aikana Linnansaaressa on luvassa paljon erilaisia tapahtumia. Pääsaarella järjestetään 27.–28.5. joogan ja luovan taiteen leiri, ja rentoutumaan pääsee myös 18.6. Luontokirkko-tapahtumassa. Savonlinnan seurakunnan järjestämään jumalanpalvelukseen kahvitarjoiluineen on järjestetty laivakuljetus Savonlinnasta Oravin kautta Linnansaareen. 

Loppukesällä Linnansaaressa pidetään niittotalkoot lauantaina 19.8. Talkoolaisille kuljetus Linnansaareen, lounas ja sauna ovat ilmaisia. Viikkoa myöhemmin, 26.–27.8., juhlistetaan Suomen Luonnon päivää, joka on valtakunnallinen liputuspäivä. Samalla vietetään Suomen Latu ry:n lanseeraamaa Nuku yö ulkona -tapahtumaa, minkä johdosta lauantaina 26.8. Sammakkoniemen telttailualueella yöpyminen on maksutonta. Myös tuona viikonloppuna on mahdollista osallistua ohjatusti joogaan ja luovan taiteen tuokioihin. 

Esteettömiä palveluja kehitetään edelleen

Kansallispuistojen hoidosta ja reittien sekä muiden rakenteiden ylläpidosta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Sekä Kolovedellä että Linnansaaressa on viime vuosina kehitetty erityisesti esteettömiä palveluja.

”Linnansaaren ja Koloveden esteettömät polut luokitellaan vaativiksi esteettömiksi reiteiksi. Tänä kesänä Linnansaaren Sammakkoniemessä parannetaan muun muassa viitoituksia”, kertoo virkistyskäytön asiantuntija Leo Parkkonen Metsähallituksesta.
 
Koloveden kansallispuiston Hirviniemen retkisatamaan on tulossa samanlainen esteetön kanoottilaituri kuin Kirkkorannassa jo on, sekä esteetön huussi.

Lisätietoja