Luontoon.fi uutiset

Liminganlahden luontokeskuksella tapahtuu kesäaikana – tervetuloa tutustumaan!

Touko-kesäkuun 2023 aikana Liminganlahden luontokeskuksella vietetään tapahtumarikkaita päiviä vielä kiireisimmän muuttolintusesongin hiljalleen hiipuessa.

Ensimmäistä tulevista tapahtumista vietetään lauantaina 20.5., kun Oulun Sinfonia jalkautuu konsertoimaan Liminganlahdelle. Kamarikonsertti ”Vihreän heijastuksia” on kuuden kamarimuusikon esittämä kokonaisuus, joka tutkii luontoa ihmisen näkökulmasta, musiikin kautta. Esitykseen on vapaa pääsy ja esitysaika on kello 15.00−16.30.

Jo konserttia seuraavana lauantaina, 27.5., luontokeskuksella vietetään talkoopäivää kukkaniityn istutuksen merkeissä. Keskuksen viereiselle peltoalueelle istutetaan kukkaniitty, jolla aloitetaan luonnonkukkaniityn perustamiseen tähtäävä projekti. Istutustyön organisoi Liminganlahden ystävät ry ja talkoisiin ovat tulossa mukaan Lakeuden luonto ry, Limingan 4H-yhdistys, Maaseudun Sivistysliitto sekä Oulun Maa- ja kotitalousnaiset. Kaikki vieraat ovat tervetulleita osallistumaan ja tekemään omalla panoksellaan hyvää luonnon monimuotoisuudelle!

Molempina tapahtumapäivinä toukokuussa luontokeskuksen väki myös päivystää Virkkulan lintutornissa avoimien lintutorniopastusten merkeissä kello 10.00−12.00. Oppaalla on lintujen tarkkailua varten mukanaan kaukoputki sekä lainattavia kiikareita.

Aurinkoinen ja kesäinen maisema Liminganlahdelta. Lampaat laiduntavat rantaniityllä luontokeskuksen edessä.

”On mukavaa saada luontokeskukselle erilaisia tapahtumia kesän kynnykselle. Näistä suuri kiitos kuuluu meidän yhteistyökumppaneille! Näkyvin lintumuutto alkaa olla toukokuun lopulla ja kesäkuussa jo ohi lintujen jatkettua matkaansa pesimäseuduilleen, mutta meillä luontokeskuksella riittää tekemistä ja nähtävää myös muuttolintukauden ulkopuolella. Ja vaikka tapahtumapäivänä ei retkelle keskukselle ehtisikään, kannattaa jo pihan uutta puutarhaosastoa Kukkalaa kauniine kasveineen ja perhosineen tulla ihastelemaan kesän mittaan!” tunnelmoi virkistyskäytön asiantuntija Joni Partanen luontokeskukselta ja Metsähallituksen Luontopalveluista.

Vielä ennen juhannusta, sunnuntaina 18.6., luontokeskuksella juhlistetaan pienimuotoisesti Luonnonkukkien päivää, jonka tämän vuoden teemalaji on kaikille tuttu mustikka. Päivän kasviteemaisen opastuksen järjestää Lakeuden luonto ry ja opastukselle lähdetään keskuksen pihapiiristä. Samana päivänä myös keskuksen sisätiloissa järjestetään maksuton luontokuvatapahtuma, jossa luontovalokuvaaja Erkko Badermann kertoo luontokuvistaan keskuksen auditoriossa. Kuvaesitys liittyy suoraan keskuksen kesäkuun vaihtuvaan näyttelyyn ”Kuvia linnuista – Petoja ja alkulintuja”, jossa Badermannin kuikka- ja kotkakuvat ovat pääosassa.

Liminganlahden luontokeskus on avoinna joka päivä kello 10.00−18.00 aina syyskuun loppuun saakka juhannusta lukuun ottamatta. Pysyvään näyttelyyn ”Lintujen kahdeksan vuodenaikaa” pääsee tutustumaan maksutta ja luontokeskuksen henkilökunnalta voi pyytää kiikareita lainaan luontoretkelle keskuksen läheisyyteen.

Liminganlahden luontokeskuksen näyttelytiloista ja retkeilyneuvonnasta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut, minkä lisäksi keskuksella toimii Hotelli-ravintola Liminganlahti. Ulkoalueet ja läheinen Virkkulan lintutorni puolestaan ovat Limingan kunnan ylläpitämiä. Liminganlahti on Euroopan tärkeimpiä lintukosteikkoja, jossa kymmenet tuhannet linnut levähtävät, ruokailevat ja pesivät maankohoamisen muovaamalla alueella.

Lisätietoja:

Liminganlahden luontokeskus