Luontoon.fi uutiset

Leena Jarvan puupiirrosnäyttely Lumikuvia Kolin luontokeskus Ukossa

Kolin luontokeskus Ukossa on kevätkauden (6.1.-30.4.2021) esillä taidegraafikko Leena Jarvan (s. 1964) puupiirroksia. Jarvalle lumi on visuaalisesti kiehtova elementti. ”Lumi ei pelkästään korista ja valaise maisemaa talven pimeydessä, vaan se myös muuttaa ja pelkistää muodot ja paljastaa hangella kulkijan jäljet. Kuin valkoiselle paperille lumelle piirtyy hienot sinisen sävyt varjoissa sekä iltaruskon upea punahehku” Jarva kuvailee. 

Jarva muutti Kolin kylälle reilut 15 vuotta sitten saatuaan ”kolibakteeri”-tartunnan vuonna 2000 työskennellessään Kolin kansainvälisessä taiteilijaresidenssissä. ”Asuinpaikka kansallispuiston vieressä on oivallinen luontoa tarkkailevalle ja sieltä ideoita löytävälle taiteilijalle, ” Jarva kertoo. 

Näyttely kokoaa Jarvan talvisia teoksia vuosien varrelta. Kaikki teokset on toteutettu puupiirrostekniikalla, joka on yksi vanhimmista taidegrafiikan tekniikoista. Siinä kuva-aihe kaiverretaan puulevylle (tai toisinaan linolevylle) taltalla. Kaiverretulle levylle painoväri levitetään telalla, jolloin väriä tarttuu vain tasaisille pinnoille. Väri siirtyy eli vedostetaan levyltä japaninpaperille joko käsin erilaisilla välineillä hankaamalla ja hiertämällä tai mekaanisesti painoprässillä. Yhdellä vedostuskerralla vedostetaan yksi väri, toisella toinen ja niin edelleen. Vaihe vaiheelta, väri väriltä teos hitaasti valmistuu.  

Leena Jarva on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 1989 alkaen vuoteen 2010 asti. Viime vuosina Jarvalla taiteen tekeminen on jäänyt taka-alalle, mutta luontoharrastus on sen sijaan entisestään vahvistunut. ”Lumisessa luonnossa riittää ihmeteltävää talvesta toiseen, toivottavasti riittää tulevaisuudessakin lunta”, Jarva toteaa.

LUMIKUVIA-näyttely avautui keskiviikkona 6.1.2021 ja on nähtävillä Kolin luontokeskus Ukossa huhtikuun loppuun saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy. 

Lisätietoja