Luontoon.fi uutiset

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin käyntimäärä jatkoi kasvuaan

Metsähallituksen luontokohteiden vuoden 2020 käyntimäärätiedot kertovat, että Lauhanvuori- Hämeenkangas Geopark-alueen kasvulukemat olivat huikeita. Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistossa käyntimäärä tuplaantui ollen 29 200. Lauhanvuoren kansallispuistossa kasvua oli 56 prosenttia ja käyntimäärä oli lähes 23 000. Hämeenkangas on Geoparkin suosituin kohde yli 62 000 käyntimäärällään. Hämeenkankaan käyntimäärä nousi neljä prosenttia viime vuodesta. 

Myös Geoparkin muut kohteet osoittivat vetovoimansa: Kaidoillavesillä käyntimäärä tuplaantui, Alkkianvuorella kolminkertaistui ja Haapakeitaallakin kasvua oli 16 prosenttia, vaikkakin kokonaiskäyntimäärät ovat vielä maltillisia. Käyntimäärien kasvua selittänee yleisen retkeilybuumin lisäksi kohteiden palvelujen ja alueen näkyvyyden parantuminen. Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark sai vuonna 2020 virallisen statuksen UNESCO Global Geopark -verkostossa, minkä toivotaan edistävän alueen kansainvälistäkin matkailuvetovoimaa. 

”Geopark-alueelle kannattaa suunnata myös talviretkille. Metsäsuksilla ja lumikengillä pääsee valloittamaan puhtaita hankia. Lauhanvuoren kansallispuistossa on hiihtolatuja. Ja hiihtolomaviikoille on tulossa ohjelmaa,” vinkkaa toiminnanjohtaja Terttu Hermansson Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkista.

Koronavuonna uusien retkeilijöiden osuus kasvoi. Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -alueella vuonna 2020 toteutetut kävijätutkimukset kertovat, että Lauhanvuorella ensikertalaisten osuus kaikista kävijöistä oli yli puolet, kun aiemmassa tutkimuksessa se oli 23 prosenttia. Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa ensikertalaisia oli 58 prosenttia vuonna 2020. 

Retkeilijöiden lisäksi Geopark-alueella nähtiin myös rakentajia. Lauhanvuorella ja Kauhanevalla laajennettiin pysäköintialueita ja kunnostettiin teitä sekä lisättiin reittimerkintöjä ja opasteita. Esteettömyys huomioitiin rakentamalla Lauhanvuorelle inva-käymälä ja pidentämällä Kauhanevalla esteetöntä reittiosuutta suoalueelle saakka. Kauhanevan Salomaalle tehtiin taukokatos ja Katikankanjoniin rakennettiin maastoportaita helpottamaan kulkua jyrkissä rinteissä. Hämeenkankaalla kunnostettiin laavuja ja tulipaikkoja ja reittien kunnostus- ja viitoitussuunnitelma on valmistumassa. Geopark-kohteille hankittiin myös kävijälaskureita. Toimenpiteet on toteutettu Metsähallituksen hallinnoimassa Lauhanvuoren-Hämeenkankaan Geopark-kohteiden maastopalvelujen kehittämishankkeessa, jonka päärahoittaja on EU:n maaseuturahasto. Alueelle on myönnetty myös eduskunnan jakovaroja, joita on käytetty hankkeiden omarahoituksiin. Rakentamistyöt jatkuvat vuonna 2021, kun esimerkiksi Hämeenkankaalla merkitään reittejä ja kunnostetaan Vaarinnevankeitaan luontopolku. 

Lisätietoja