Luontoon.fi uutiset

Lauhanvuori - Hämeenkangas Geopark -alueella takana ennätysvilkas alkuvuosi - Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston käyntimäärä tuplaantui

Käyntimäärät kasvoivat Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -alueella kahdeksan prosenttia 1.1.2020-31.7.2020 viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Käyntimäärätiedot ovat käytettävissä Metsähallituksen hallinnoimilta alueilta. Suhteellisesti suurinta käyntimäärien kasvu oli Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa, missä käyntimäärä nousi 98 prosenttia.

Kaksi naista istuu laiturilla jalat vedessä kesäpäivänä. Taustalla on lammen vastaranta, jossa kasvaa männikköä.

Vilkasta oli myös Lauhanvuoren kansallispuistossa, missä käyntimäärä kasvoi 52 prosenttia. Hämeenkankaan alueella käyntimäärä laski alkuvuonna yhteensä 19 prosenttia. Käyntimäärän tippuminen johtuu hiljaisesta talvesta, jolloin alueella ei ollut tavalliseen tapaan hiihtolatuja. Kesällä myös Hämeenkankaan käyntimäärät nousivat viime vuoteen verrattuna.

”Lauhanvuoren ja Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistojen sekä Hämeenkankaan alueen luontomatkailua ja retkeilyrakenteita on kehitetty pitkäjänteisesti tiiviissä yhteistyössä alueen kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Geopark-status nostaa alueen tunnettuutta ja tuo lisää mahdollisuuksia luontomatkailun kehittämiseen”, iloitsee puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta.

Lauhanvuori - Hämeenkangas on Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Satakunnan ja Pirkanmaan rajaseuduilla sijaitseva luontomatkailualue. Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark haki UNESCOn Global Geopark -jäsenyyttä syksyllä 2018, ja tarina huipentui heinäkuun alussa UNESCOn hallintoneuvoston päätökseen hyväksyä alue Geopark-ohjelmaan ja kansainvälisen verkoston jäseneksi.

”Geopark-status herättää kiinnostusta maailmalla, ja alueen tarjontaa kehitetään myös kansainvälisten matkailijoiden tarpeisiin. Panostamme erityisesti kestävään matkailuun; esimerkiksi pyörällä matkaileville on luvassa uusi reittejä ja palveluja ympäri Geoparkia ja GEOfood-brändin avulla saadaan vaikkapa alueen puhtaat luonnonantimet esille”, vinkkaa toiminnanjohtaja Terttu Hermansson Lauhanvuori - Hämeenkangas Geoparkista.

Lauhanvuori - Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin geologinen pääteema kuvaa maiseman kehitystä muinaisesta vuoristosta nykyiseksi suomaaksi. Alueen kansainvälisesti merkittävimpiä erityispiirteitä ovat Lauhanvuoren ajallisesti pitkä ja monivaiheinen geologinen historia, arvokkaat suokokonaisuudet, Susiluola sekä Suomen hienoimpiin lukeutuvat pulppuavat lähteet.

Luontokohde: käynnit 1.1.2020-31.7.2020, muutos vuoteen 2019 verrattuna
Hämeenkangas 35 100, -19%
Lauhanvuoren kansallispuisto 13 700, +52%
Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto 17 200, +98%

Lisätietoja