Luontoon.fi uutiset

Lasten perinnepäivässä Korteniemen perinnetilalla palataan entisajan askareisiin – uutuutena pellavan käsittely korresta kuituun

Korteniemen perinnetilan keskikesän kohokohta on lasten perinnepäivä, jossa talkoolaiset ja perinnetilan väki järjestävät monenlaisia nonstop-työpajoja, joihin kaikilla on vapaa pääsy. Lapset pääsevät tekemään itse ja oppimaan yhdessä vanhempien ja ohjaajien kanssa. Perinteiset kestosuosikit ovat pyykin pesu perinteisin menetelmin ja upeilla käsityökaluilla varusteltu nikkarinverstas. Tänä kesänä tapahtumarikasta päivää vietetään keskiviikkona 24.7. kello 11-17.

Useita lapsia ja aikuisia kokoontuneen työpisteiden ääreen aurinkoina kesäpäivänä.
 

Puusta rakennetut mallikappaleet innoittavat lapsia aloittamaan nikkaroinnin. Usein lasten luovuus opettaa ja ihastuttaa paitsi lapsia itseään, myös vanhempia ja pajan ohjaajia. Tilalta löytyy aina pyykättävää, mutta omia tai vaikka nukenvaatteita voi ottaa mukaan pestäviksi. Kun ei ole sähköä, vesi ei juokse hanasta, vaan se haetaan ämpärillä Liesjärvestä.

Karstaus- ja huovutuspajassa tehdään palloja ja koruja lampaan villasta. Perinnetilalla oppii, kuinka luonnollinen materiaali kaikille tuttu villa on ja mistä se saadaan. Kesyjä lampaita pääsee laitumella rapsuttamaan ja sitten huovuttamaan villasta oman luomuksen.

Tämän vuoden uutuutena on pellavan käsittely. Pellavaloukuilla ja -lihdoilla saa hakata pellavan varsista kuidut esiin ja askarrella kuidusta pienen Liina-nuken sekä kokeilla rukilla polkemista.

Perheet voivat tutustua omatoimisesti ruisleivän leivontaan kivan pihasuunnistuksen myötä ja kokeilla renkaanheittotarkkuutta tai kuinka pitkälle vesi lentää käsikäyttöisellä sammutusruiskulla.

Tilalla on suomenlampaita ja -hevosia, maatiaiskanoja ja kyyttö-lehmiä. Lampaita pääsee hellimään ohjatusti laitumellekin. Välillä voi pulahtaa uimaan matalalla hiekkarannalla tai käydä aarniometsäretkellä Ahonnokan niemessä, Sammalmetsän luontopolulla.

Lasten perinnepäivässä tapahtuman nuorimmat ohjaajat ovat vasta hiukan yli kymmenen, vanhimmat jo eläkeiässä. Kaikkia yhdistää halu tehdä yhdessä, olla luonnossa ja pitää yllä perinteisiä taitoja ja tietoja. Uudet talkoolaiset ovat myös tervetulleita mukaan tapahtumaa järjestämään.

Tuvassa toimii päivän ajan lounaskahvila, jossa on myynnissä muun muassa jauhelihakeittoa, vispipuuroa, pannaria, mehua, kahvia ja leivonnaisia. Tilalle ja kaikkeen toimintaan on vapaa pääsy.

Lyhyesti: Lasten perinnepäivä Korteniemen perinnetilalla ke 24.7. kello 11-17. Paljon erilaisia nonstop-työpajoja, maatiaiseläimiä. Vapaa pääsy. Lounaskahvila. Tervetuloa!

Tervetulotoivotuksin perinnetilan väki

Osoite: Korteniemen perinnetila, Korteniementie 270, 31350 Liesjärvi, Tammela

Lisätietoja