Luontoon.fi uutiset

Lasten perinnepäivässä Korteniemen perinnetilalla tutustutaan vanhanajan elämänmenoon 21.7.2021

Korteniemen perinnetilalla eletään kuten sata vuotta sitten. Tilalla ei ole sähköjä ja vesikin haetaan vinttikaivosta. Lammaskatras rouskuttaa kotilaitumella ja pihassa kuopsuttelevat kiltti Leonard-kukko sekä kanat tipuineen. Tilan hevoset voi tavata laidunhaassa ja Ahonnokan luontopolun takana metsässä laiduntaa kaksi kyyttölehmää vasikoineen. Kasvimaalla ja pelloilla viljellään perunaa, juurikkaita, pellavaa ja viljaa. 

Lasten perinnepäivässä perheet pääsevät tutustumaan ruisleivän syntyyn vanhasta tarinasta alkavan pihasuunnistuksen myötä. Pihasuunnistus on ihan uusi juttu Korteniemessä. Samalla kun opitaan ruisleivän syntyvaiheet rukiin viljelystä alkaen, tilan rakennukset tulevat tutuiksi.

Perinneasuinen lapsi kävelee puujaloilla Liesjärven kansallispuistossa. Taustalla kesäistä perinnemaisemaa.

Korteniemen tehtävä on säilyttää tilan kulttuuriympäristö monimuotoisena sekä ylläpitää vanhoja työtapoja. Lasten perinnepäivässä taitojen ylläpito ja siirtäminen sukupolvelta toiselle on keskeistä. Tilan väen lisäksi vapaaehtoiset ovat lupautuneet tähän tehtävään. Pekan ja Simon opastuksella päästään sahaamaan ja nikkaroimaan. Ailan ja Marian kanssa pestään talon pyykkiä, mutta omat tai vaikka nuken vaatteetkin voi tuoda pyykättäväksi. Talon väen apuna voi punoa köyttä vaikka hyppynaruksi tai keppihevosen suitsiksi. Mirjamin kanssa päästään rapsuttelemaan lampaita ja opitaan asioita kotieläimistä ja niiden hoitamisesta. Pihassa on myös monenlaista omatoimista puuhaa, kuten perunaeläinten askartelua, lykkypyöräjuoksua, renkaanheittoa ja puujaloilla kävelemistä. 

Tuvassa on tapahtumapäivänä myynnissä keittolounasta ja luomukahvila. 

Korteniemi sijaitsee Liesjärven kansallispuistossa. Se on Metsähallituksen ylläpitämä perinnetila, jonne on aina vapaa pääsy ja kaikki tapahtumapäivän puuhakin on ilmaista. 

Tilalla on upea, pitkälle matala hiekkaranta, joka houkuttelee uimaan ja hiekkaleikkeihin. Pihapiiristä lähtee myös reilun kilometrin mittainen luontopolku aarniometsään. 

Korteniemen väki toivottaa kaikki tervetulleiksi kauniiseen perinnemaisemaan ja lasten perinnepäivän iloiseen touhuun ja tunnelmaan! 

Lisätietoja