Luontoon.fi uutiset

Lapin kansallispuistoissa erittäin vilkas viime vuosi

Luonnossa virkistäytyminen on ollut pitkään kasvussa, ja koronapandemia vauhditti kehitystä entisestään. Se näkyi myös Lapin kansallispuistojen viime vuoden käyntimäärissä. Niissä vierailtiin lähes 114 000 kertaa edellisvuotta useammin, yhteensä 1,47 miljoonaa kertaa.

Tykkylumen peitossa olevia puita, kaksi puurakennusta ja taivaalla tähdet ja revontulet.

Luonto on koronapandemiankin aikana tarjonnut mielenrauhaa ja tekemistä. Luonnosta nauttimaan Lapin kansallispuistojen palvelujen ääreen löysi viime vuonna selvästi aikaisempaa enemmän kävijöitä, ja heidän joukossaan ilahduttavasti entistä enemmän myös ensikertalaisia, perheitä ja nuoria.

Korona hiljensi kansallispuistojen kevättalven, kesä ja syksy entistä vilkkaampia

Kevättalvella Lapin kansallispuistot hiljenivät suunnitellusti, kun kotimaan matkailua vältettiin. Kesän ja syksyn vilkkaus nosti kuitenkin puistot viime vuoden käyntimääräennätykseen, kasvua oli edellisvuoteen verrattuna kahdeksan prosenttia.

Pallas-Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistot olivat yhä kaikista maamme kansallispuistoista vilkkaimmat. Suhteessa eniten kasvoivat Riisitunturin, Oulangan, Pyhä-Luoston ja Lemmenjoen kansallispuistojen käyntimäärät.
 

  • Lemmenjoki: 21 700 käyntiä, muutos +18 %
  • Oulanka (40 % sijaitsee Lapin maakunnassa): 235 800 käyntiä, muutos +25 %
  • Pallas-Yllästunturi: 563 100 käyntiä, muutos 0 %
  • Perämeri: 5 000 käyntiä, muutos -22 %
  • Pyhä-Luosto: 204 500 käyntiä, muutos +21 %
  • Riisitunturi: 67 100 käyntiä, muutos +53 %
  • Urho Kekkonen: 372 300 käyntiä, muutos +1 %
  • Yhteensä: 1 469 500 käyntiä, muutos +8 %

Luontokeskukset osan vuodesta kiinni, silti runsaasti kävijöitä

Lapin luontokeskukset ja muut asiakaspalvelupisteet olivat kevättalvella kiinni maaliskuun puolivälistä kesäkuun alkuun, mutta silti niissä käytiin viime vuonna lähes 395 000kertaa. Koronasulun aikanakin luontokeskusten puhelimet soivat tiuhaan ja verkon kautta tuli paljon kyselyjä. Kysyntä retkeilyneuvonnalle on ollut kova koko vuoden.

Myös vastuullisen retkeilyn Retkietiketti-viestinnän tarve on kasvanut käyntimäärien kasvun myötä, ja sitä jatketaan niin luontokeskuksissa kuin maastossa ja verkkopalveluissakin.

Kansallispuistojen palvelurakenteiden parantamiseksi ja kehittämiseksi on ilahduttavasti saatu lisärahoitusta ja Luontopalvelujen rahoitukseen on ehdotettu pysyvää tasokorotusta. Se onkin olennainen, jotta alueiden luontoarvot pystytään turvaamaan ja jatkossakin voidaan vastaanottaa kasvavia käyntimääriä ja kehittää maastopalveluja kysyntää vastaavaksi. 

Lisätietoja