Luontoon.fi uutiset

Laiduntavat eläimet huolehtivat perinnebiotoopeista - tule tutustumaan luonnonlaidunnukseen Nuuksion Kattilaan 18.6.

Laiduntavat eläimet ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien eli ketojen, niittyjen, hakamaiden ja metsälaitumien monimuotoisuutta torjuen luontokatoa. Luonnonlaidunnukseen on mahdollista tutustua Metsähallituksen tapahtumassa Nuuksion Kattilassa Luonnonlaidunpäivänä 18.6. 2022. 

Lehmiä niityllä.

Kansallisena Luonnonlaidunpäivänä 18. kesäkuuta juhlistetaan laiduntajia ja laidunyrittäjiä, jotka yhdessä tekevät arvokasta luonnonhoitotyötä. Teemapäivänä useat laidunyrittäjät ympäri Suomen avaavat ovensa yleisölle. Kansallisen Luonnonlaidunpäivän järjestävät Metsähallituksen kanssa yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, WWF, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.  

Laidunnuksella ehkäistään luontokatoa  

Laiduntavat eläimet ovat tuttu näky monilla luonnonsuojelu- ja kulttuuriperintökohteilla kuten kansallispuistoissa. Nuuksion kansallispuistossa laiduntaa Pappilanpuiston luomutilan karjaa.  

“Luonnonlaitumilla lehmät ja lampaat saavat monipuolista ravintoa ja virikkeellistä elämää. Tilan pellot ovat monipuolisessa tuotannossa, kun karja ei ole niitä laiduntamassa. Työ monimuotoisen luonnon puolesta palkitsee”, kertoo Metsähallituksen yhteistyökumppani Jouko Helander Pappilanpuiston tilalta.  

“Laiduntavilla eläimillä on Nuuksion luonnolle tärkeä merkitys. Ne pitävät niityt avoimena ja turvaavat siten lukuisten lajien elinmahdollisuuksia. Nuuksion niityillä tykkäävät liihotella muun muassa useat perhoslajit, jotka muutoin monin paikoin ovat vähenemässä”, kertoo suojelubiologi Katja Raatikainen Metsähallituksesta.  

Tule tervehtimään kyyttöjä   

Tule tervehtimään laiduntavia kyyttöjä, ja kuulemaan lisää monimuotoisesta luonnosta ja luonnonlaidunnuksen hyödyistä Nuuksion Kattilaan Luonnonlaidunpäivänä 18.6.2022 klo 11–15.  

Yleisölle ja medialle avoimessa Metsähallituksen Luontopalvelujen tapahtumassa suunnittelija Helena Lundén, suojelubiologi Katja Raatikainen ja suunnittelija Heli Vainio Metsähallituksesta, ja laidunyrittäjä Jouko Helander Pappilanpuiston tilalta kertovat luonnonlaidunnuksesta ja sen tavoitteista, sekä Nuuksion Kattilan luonnosta. Suosittelemme varautumaan kumisaappain kostean niityn varalta. 

Ohjelma:  
Tapahtuma-aika: 18.6.2022 klo 11–15 

Paikka: Kattilan laidun, Nuuksion kansallispuisto, Kattilantie 424  

Niittykierrokset klo 11 ja 13 Katja Raatikaisen, Helena Lundénin ja Jouko Helanderin johdolla  

Lantakuoriaisdemo klo 12 ja 14, lantakuoriaisasiantuntija, suunnittelija Heli Vainio  

Paikallinen yrittäjä Green Window Oy tarjoilee luonnonlaidunlounasta omakustannehintaan Aurora Nuuksiossa Kattilassa.  

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueista. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta – erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.