Uutiset

Takaisin

Koverossa pyykätään, karstataan ja nikkaroidaan Lasten perinnepäivänä 29.6. ja hiljennytään kesäseuroihin sunnuntaina 30.6.

24.6.2019

Koveron perinnetilan kesän kohokohtia ovat tapahtumat, joissa niin uudet kuin vanhatkin talkoolaiset ahertavat ja opastavat vieraita perinteisten käsitöiden pariin. Lasten perinnepäivänä 29.6. klo 10-17 voi jokainen kokeilla pyykkäämistä, karstausta, köydenpunontaa ja nikkarointia. Sunnuntaina 30.6. hiljennytään ja veisataan kesäseuroissa Ikaalisten seurakunnan johdolla.

Koveron pihatie. Kuva: Leena Hiltunen.

Koveron perinnetilan pihapiiri on kuin Suomi-filmistä, johon kävijät saavat tulla mukaan. Perinnetila sijaitsee Seitsemisen kansallispuistossa ja tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lasten perinnepäivän aikana järjestetään monia työpajoja lapsille: heti portin pielessä, savusaunan edessä on Siskon pyykkipata, pesusoikko ja laudat sekä pyykkiä valmiina pestäväksi. Koveron vanhaemäntä Helena karstaa villaa. Karstoja on useita ja kaikki halukkaat saavat itse pyöritellä hahtuvia. Johannan opastuksella hahtuvista huovutetaan palloja pihalla, sadesäällä pakarin puolella. Pihapiiristä löytyy pieni nikkarinverstas ja köydenpunoja. Köysistä voidaan tehdä vaikka hyppynaruja tai keppihevosen suitsia. Pihassa on myös vanhoja leikkikaluja omatoimiseen leikkiin ja hauskanpitoon. Paikalla on myös vihdanteon Suomen mestari, tuohitöiden taitaja Mikko ja haapalastukorien punoja Raimo. Polkusorvilla sorvaamista voi kokeilla Tapanin opissa. Laitumella rouskuttavat lampaatkin kerjäävät varmasti rapsutuksia. Myynnissä on käsitöitä ja muita luonnontuotteita. Koveron perinnetilaa ylläpitää ja tapahtumasta vastaa Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut. Tapahtumaan on vapaa pääsy! 

Sunnuntaina 30.6. klo 16 hiljennytään kesäseuroihin Ikaalisten seurakunnan johdolla

"Koveron iso, noin kahdeksankymmenen neliön pirtti on juhlava paikka. Kuten ennen vanhaan, kalusteita ja muuta tavaraa on vähän, seiniä kiertävät penkit ja keskilattia on avara. Lähes 140-vuotias rakennus on hyvässä kunnossa, käsin veistetyt hirret niin kauniit, kuin vain vanha puu osaa olla. Ehkä tuosta tunnelmasta tuli idea kesäseurojen järjestämiseen Koveron perinnetilalle", kertoo Outileena Uotila Metsähallituksesta: ”Minusta pirtissä on jotenkin pyhä tunnelma, enkä ole ainoa, josta pirtti tuntuu pyhältä. Olen kuullut ihmisten kertovan juhlallisesta ja rauhallisesta pyhän kokemuksesta, kun he ovat istuneet pirtin keinutuolissa.” Ikaalisten seurakunta järjestää tilaisuuden, pappina on naapurikunnan eläkkeellä oleva kirkkoherra Erkki Malmberg, myös kanttori on paikalla.

Lisätietoja