Luontoon.fi uutiset

Kotimaan matkailun lisääntyminen kasvatti Metsähallituksen Hämeen luontokohteiden käyntimääriä – Päijänteen kansallispuisto kaksinkertaisti käyntimääränsä

Koronaviruksen aiheuttama kotimaan matkailu- ja retkeilybuumi näkyi Metsähallituksen Hämeen luontokohteiden käyntimäärissä. Käyntimäärät ovat kasvaneet lähes kaikissa kansallispuistoissa ja muissa luontokohteissa 1.1.-31.7.2020 välisenä aikana. Eniten käyntimäärä kasvoi Päijänteen kansallispuistossa, mutta myös muissa kansallispuistoissa kasvua oli huomattavasti viime vuoteen verrattuna.

Nainen ja mies kävelevät metsätiellä lastenvaunujen kanssa kesällä.

Metsähallituksen Kanta- ja Päijät-Hämeen luontokohteissa on ollut vilkas alkuvuosi. Lähes kaikissa kohteissa on ollut selvää kasvua käyntimäärissä 1.1.-31.7.2020 välisenä aikana. ”Eteläisimmän Suomen luontokohteet ovat ruuhkautuneet tänä vuonna koronaviruksen aiheuttaman retkeilybuumin vuoksi ja väljyyttä on haettu muun muassa Hämeestä. Alue on helposti saavutettavissa pääkaupunkiseudulta ja lyhyt etäisyys mahdollistaa myös päiväretket,” sanoo Metsähallituksen puistonjohtaja Tuula Peltonen.

Hämeen kohteista eniten kasvoi Päijänteen kansallispuiston käyntimäärä, +118 %. Käyntejä Päijänteellä oli tammi-heinäkuussa 23 000. Päijänteen kansallispuistoon on matkailijoita houkutellut mm. lomakauteen osuneet vesimatkailun kannalta suotuisat säät ja veneilijöiden ja melojien määrä on ollut kasvussa. Päijänteen kansallispuisto kuuluu alueeseen, jota on kehitetty ja tehty tunnetuksi Salpausselkä Unesco Global Geopark -hankkeessa vuosina 2017-20. Hankkeen tavoite on hakea UNESCO Global Geopark -statusta, joka voidaan nähdä kestävän luontomatkailun laatuleimana.

Kanta-Hämeessä Aulangon luonnonsuojelualueella käyntejä oli 350 000, jossa on kasvua viime vuoteen 14 %. Kotimaan matkailun lisääntyminen on saanut väkeä liikkeelle kansallismaisemiin. Aulanko on paitsi turistikohde, myös kaupunkilaisten lähivirkistysalue, joten lähiluonnossa liikkumisen lisääntyminen näkyy myös käyntiluvuissa. Evon retkeilyalueella käyntimäärät eivät sen sijaan yltäneet viime vuoden lukemiin, käyntejä oli 48 250 eli -6 % viime vuoden lukuihin verrattuna. Lukuihin vaikuttaa erityisesti se, että kaikki partiolaisten leirit Evon leirialueella peruttiin tältä kaudelta koronatilanteen vuoksi. Muiden retkeilijöiden määrän lisääntyminen kuitenkin tasoittaa eroa edellisvuoteen.

Lounais-Hämeessä sijaitsevien Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat merkittävästi. Liesjärvellä käyntejä oli 37 500, jossa on kasvua viime vuoteen 22 %. Käyntimäärässä näkyy selvä piikki keväällä koronarajoitusten alettua, mutta kesä-heinäkuussa luvut ovat tasaantuneet normaaliin. ”Liesjärven Korteniemen perinnetilallakin kävijöitä on riittänyt yli tavanomaisen, vaikka suurin osa perinnetilan tapahtumista on jouduttu perumaan,” kertoo asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas. Torronsuon kansallispuistoon puolestaan tehtiin 21 300 käyntiä ja kasvua viime vuoden käynteihin verrattuna oli 27 %.

Luontokohde: käynnit 1.1.-31.7.2020, muutos vuoteen 2019 verrattuna
Aulangon luonnonsuojelualue 350 000 käyntiä, +14%
Evon retkeilyalue 48 300 käyntiä, -6%
Liesjärven kansallispuisto 37 500 käyntiä. +22 %
Päijänteen kansallispuisto 23 000 käyntiä, +118 %
Torronsuon kansallispuisto 21 300 käyntiä, +27 %

Lisätietoja