Luontoon.fi uutiset

Korteniemen perinnetilan maatiaisruis leikataan talkoilla 13.8.2022

Liesjärven kansallispuistossa Korteniemen perinnetilalla maatiaisruis on venynyt tänä kesänä parin metrin mittaan. Sääennusteet näyttävät poutaa, joten lauantaina 13.8. kello 11-17 kutsutaan talkooväkeä paikalle rukiin leikkuuseen. Päivä aloitetaan työkalujen teroittamisella ja kasteen haihduttua päästään pellolle töihin. Rukiin leikkuu tapahtuu sirpillä ja viikatteella. Lyhteitä sitomaan oppii paikan päällä. 

Rengin asuun pukeutunut pitää riihessä käsissään ruislyhdettä.

Kaikki ovat tervetulleita töihin tai ihan vaan seuraamaan vanhanajan rukiin leikkuuta sekä tutustumaan tilaan ja sen eläimiin. Lauantaina perinnetilan tuvassa toimii Letkun kyläyhdistyksen kahvila. 

”Tähkää ruis teki vasta kesäkuulla, kun tavallisesti se tapahtuu ainakin viikkoa aiemmin. Keväällä peurat kävivät ahkerasti syömässä talvehtinutta orasta ja kesä oli pitkään kuiva, mutta näistä huolimatta, vilja on kasvanut hienosti. Viime vuonna oli melkoinen kato, mutta nyt sato näyttää tosi hyvältä”, Korteniemen perinnetilan emäntä Outileena Uotila iloitsee. 

Tavoite on saada päivässä noin 15 aaria leikattua, sidottua lyhteiksi ja koottua kuhilaiksi. Muutaman päivän jälkeen lyhteet ahdetaan riiheen ja riihtä lämmitellään, kunnes vilja on kuivaa. Puintipäivä on Suomen luonnon päivä 27.8. 

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.