Uutiset

Korteniemen perinnetilalla leikataan ruista 8.8.2020

Liesjärven kansallispuistossa sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla leikataan Aunus-ruista lauantaina 8.8. kello 11-17. Perinnetilan vierailijat voivat osallistua rukiin leikkuuseen tai ihan vain katsella, kuinka ruista ennen vanhaan leikattiin. Korteniemen tuvassa on tapahtumapäivänä myynnissä lounaskeittoa ja kahvia.

Kaksi perinneasuihin pukutunutta naista kokoaa ruiskuhilasta viljapellolla.

Aunukseksi nimettyä maatiaisruista on viljelty Korteniemen perinnetilalla 20 vuotta. Se on kulkeutunut Suomeen Pohjois-Venäjältä Aunuksesta lapinjärveläisen sotapojan mukana 1940-luvulla. 

”Hyötykasviyhdistyksen tietojen mukaan sotapoika oli ottanut Aunuksesta kourallisen rukiin jyviä eväslaukkuunsa viimeisten sotien aikaan. Kotiin palattuaan hän alkoi viljelemään tuomiaan rukiin siemeniä niin, että hänen kuoltuaan laareissa oli noin 1000 kg ruista. Perilliset lahjoittivat rukiin siemenet Hyötykasviyhdistykselle. Järvenpääläinen Heikki Järvinen oli ostanut Aunus-rukiin Hyötykasviyhdistykseltä vuonna 1999. Järvinen lahjoitti viljelemästään ruissadosta 50 kg siemeniä Korteniemeen. Korteniemessä Aunus-ruista on viljelty vuodesta 2000 lähtien”, asiakasneuvoja Lauri Männistö Metsähallituksesta kertoo. 

Vuonna 2019 Ruokavirasto myönsi Metsähallitukselle oikeuden ja vastuun ylläpitää Aunus-syysruista rekisteröitynä alkuperäiskasvilajikkeena. Aunus-rukiin korsi on erittäin pitkä, jopa 2,5 metriä. Ruis ei pituudestaan huolimatta lakoa helposti. Tähkä on pitkä ja siinä on runsaasti pieniä jyviä. Ruis kylvetään syksyllä ja se talvehtii yleensä hyvin. Ruis leikataan ja puidaan kylvöä seuraavan vuoden elokuussa.

Lisätietoja