Luontoon.fi uutiset

Korteniemen perinnetila Tammelassa kutsuu 25-vuotisjuhlakesän avajaisiin leivontapäivänä 20.5.

Perinnetilalla moni asia on vanhaa, kuten ruisleivän juuri. Naapurista saatu leipäjuuri on noin 120-vuotias. Naapurien kertoma mukaan Kyynärän talon nuori isäntä teki valtavan tiinun nuorikolleen vuoden 1900 paikkeilla. Tähän nuoriemäntä teki juuren, jota suku on pitänyt siitä asti yllä. Perinnetilakin sai osansa tästä juuresta. Viime talvella tapahtui se, mitä perinnetilalla aina pelätään eli hiiret pääsivät tiinuumme ja söivät juuren. Tämän varalta juurta on meillä tallella toisessakin astiassa, joten juuri ja sen perinne säilyvät.

Korteniemen pellolla kasvanutta, riihessä kuivattua ja puitua maatiaisruista veimme Pusulan satavuotiaaseen Töllin myllyyn jauhettavaksi jo 11.5. Myllyreissusta leivän leipominen tuntuu jo alkavan, vaikka varsinaista taikainjuuren tekoa edeltävät myös puutiinun turvotus, jotta se tulee tiiviiksi, sekä leivinuunin vähittäin alkava lämmittäminen talven jäljiltä.

Kaksi henkilöä leipoo taikinasta ruisleipää vanhan talon pirtissä.

Meidän Korteniemen väen on aina vaikea päättää, kuinka monta päivää ennen tapahtumaa laitamme taikinan happanemaan. Varsinkin, jos on viileää, on pelkona, että taikina ei happane eikä näin ollen nouse. Mutta jonkinlaista ruisleipää tulee kuitenkin ja kun leivät kuivataan vartailla, ne maistuvat joka tapauksessa ihan hyviltä.

Kaikille avoin ruisreikäleivän leivontapäivä Korteniemen perinnetilalla lauantaina 20.5. kello 11–17

Länsisuomalaiseen tapaan ruisreikäleivän leipominen on harvinaista herkkua: Korteniemessä kaikille avoin leivontapäivä on vain kerran vuodessa, tänä vuonna lauantaina 20.5.

Leivontapäivänä kaikki ovat tervetulleita Kortenimen tupaan leipomaan ja maistelemaan lämpimäisiä. Sen verran iso taikina tehdään, että yli sata leipää pitäisi saada. Ne reikäleivät, joita ei syödä tuoreeltaan, ripustetaan vartaaseen kuivumaan. Varrasleivistä tarjotaan kovia, mutta makeita makupaloja vieraille pitkin kesää.

Osoite: Korteniemen perinnetila, Korteniementie 270, 31350 Liesjärvi, Tammela.

Vapaa pääsy, tervetuloa! 

Leivontapäivänä salin puolella Letkun kyläyhdistys pitää kahvilaa.

Lisätietoja:

Luontoon.fi/korteniemi