Luontoon.fi uutiset

Koronavuosien ruuhkat helpottaneet Keski-Suomen kansallispuistoissa

Keski-Suomen kansallispuistojen käyntimäärissä palattiin vuoden 2019 tasolle kahden hurjan koronavuoden jälkeen. Etelä-Konneveden kansallispuisto jatkaa suosituimpana.

Kaksi lasta kävelee suolla pitkopuupolku pitkin. Toisella lapsista on reppu selässä.
 

Vaikka koronarajoitusten päätyttyä monet suuntasivatkin lomamatkoillaan ulkomaille, pitivät kansallispuistot edelleen pintansa. Kävijätutkimusten perusteella puistoihin tullaan erityisesti nauttimaan luonnosta ja maisemista sekä rentoutumaan. Puistonjohtaja Tuula Peltonen iloitsee, että Keski-Suomessakin on pystytty vähentämään luontoretkien esteitä palvelurakenteita uusittaessa. Pääsy kansallispuistoihin on vielä pitkälti autoilun varassa, mutta esimerkiksi Kokkolasta Salamajärvelle jo toista kesää kulkenut Retkibussi on merkittävä edistysaskel joukkoliikennemahdollisuuksien parantamisessa.

Etelä-Konneveden kansallispuisto on edelleen Keski-Suomen puistoista suosituin. Puiston vahvuuksia ovat huikeat näköalapaikat sekä monipuolisuus. Puistoon kannattaakin tutustua sekä vesiltä että mantereelta käsin, vinkkaa asiakasneuvoja Leena Hiltunen. Risteilyjen suosio oli touko-heinäkuussa jälleen nousussa koronan jäljiltä. Konnevesi-järvi tarjoaa myös hienot mahdollisuudet melontaan. Etelä-Konneveden kansallispuistossa tehdään parhaillaan kävijätutkimusta, jonka tulokset valmistuvat vuodenvaihteessa. Lisäksi pian on alkamassa portaiden rakentaminen Kalajanvuoren pohjoisrinteeseen. Tarkemmasta rakentamisaikataulusta tiedotetaan sen varmistuttua sekä Luontoon.fi-sivuilla että facebookissa.

Leivonmäen kansallispuistossa erityisesti huhti-toukokuu oli edellisvuotta hiljaisempi. Lumitalvi oli hyvä ja Joutsan kunnan ylläpitämä retkilatu houkutti hiihtäjiä hangille helmi-maaliskuussa. Leivonmäellä on tänä vuonna uusittu pitkoksia ja Niinisaaren kanoottilaituri. Myös Harjujärven esteettömän taukopaikan uudistustöitä on vielä viimeistelty. Pian alkaa Kirveslammen pysäköintialueen laajennustyö sekä Koskikaran kierroksen pysäköintialueen rakentaminen. Koskikaran kierroksella jo aiemmin valmistuneet kunnostustyöt ovat kasvattaneet reitin suosiota selvästi. Rutajoen kosket ovatkin vaikuttavat kaikkina vuodenaikoina.

Pyhä-Häkin kansallispuistossa kesä- ja heinäkuu olivat suhteellisen vilkkaat, mutta maalis-, huhti- ja toukokuu jäivät selvästi edellisvuotta hiljaisemmiksi. Pyhä-Häkin ikimetsät kilpikaarnaisine mäntyineen sekä avosuot pitkospuineen tarjoavat elämyksiä kaiken ikäisille. Puolentoista kilometrin pituinen reitti pysäköintipaikalta Kotajärven keittokatokselle on nykyisin helppokulkuinen ja sen varrella on kaksi levähdyspenkkiä. Uusi käymälä pysäköintialueella on rakennettu esteettömäksi. Uudistusten toivotaan mahdollistavan luontoretket mahdollisimman monille.

Salamajärven kansallispuistossa on juhlittu tänä vuonna puiston nelikymppisiä. Salamajärvelläkin käyntimäärä putosi edellisvuoteen verrattuna eniten huhti- ja toukokuussa. Puistoon pääsi kesällä Kokkolan suunnasta Retkibussilla. Retkibussin suosio oli samaa suuruusluokkaa kuin edellisenä kesänä, vaikka vuoroja ajettiin määrällisesti selvästi vähemmän. Nyt jo on varmistunut, että Retkibussi tulee kulkemaan Salamajärvelle myös kesällä 2023. Salamajärvellä on tänä vuonna uusittu yli kolme kilometriä pitkospuita. Syksyllä työohjelmassa on vielä mm. porakaivojen tekeminen Sysilammelle ja Peuran polun varrelle Valvattiin. Salamajärvellä on tekeillä myös kävijätutkimus, jonka tulosten odotetaan valmistuvan vuodenvaihteessa. Koirasalmen luontotuvan kahvio palvelee syysretkeilijöitä lokakuun loppuun asti viikonloppuisin, syyslomaviikolla myös arkena. Majoitusta, välinevuokrausta ja ryhmien palveluita on saatavilla ympäri vuoden.
 
Käyntimäärien vertailu Keski-Suomen kansallispuistoissa tammi-heinäkuu v. 2022 ja v. 2021

  • Etelä-Konnevesi -13 %
  • Leivonmäki -25 %*)
  • Pyhä-Häkki -15 %
  • Salamajärvi -18 %*)
  • *) Salamajärven ja Leivonmäen kansallispuistoissa on käynnissä kävijälaskurien kalibrointi, joka saattaa valmistuttuaan vuoden lopulla vaikuttaa tarkentavasti myös alkuvuoden käyntimääriin.

Lisätietoja