Luontoon.fi uutiset

Kolin luontokeskus Ukko ja Kolin kansallispuiston päiväreitit uudistuvat

Remontin vuoksi suljettuna ollut Kolin luontokeskus Ukko avaa ovensa kesäsesonkiin 15.6. kl 12:00. Myös Kolin kansallispuiston päiväreitit uudistuvat. Kuluvan kesän aikana päiväreiteille saadaan uusia luontopolkutauluja ja syksyllä sisältöä lisätään audio-opastein.

Joukko ihmisiä on kokoontunut näyttelytilassa olevan vitriinin ympärille.

Uudistuksen myötä Ukon aulatilasta löytyy retkeilypiste, asiakaspalvelu ja myymälä. Retkeilypisteessä vierailijoilla on mahdollisuus tutustua Kolin retkipolkuihin ja oppia retkeilyn perustaitoja ja tietoja. Luontokeskuksen ensimmäisen vaiheen uudistuksen suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut suunnittelutoimisto Motor Agency OÜ. 

”Meillä oli tavoitteena, että uudistuksen myötä asiaankuuluvat retkisuunnittelun työkalut tulevat asiakkaillemme tutuiksi ja kaikki Ukossa sisällä käyneet tietävät olevansa Pohjois-Karjalan biosfäärialueella. Ihan ensisijaisesti tärkeintä on kuitenkin se, että niin asiakkaat kuin henkilökuntakin kokisivat tilan toimivana ja saisivat hyvän kokemuksen uudesta Ukosta”, kertoo Metsähallituksen projektipäällikkö Satu Naumanen

Valtaosa kansallispuiston uusista luontopolkutauluista saadaan maastoon kuluvan kesän aikana. Huippujen kierros on Kolin tunnetuin päiväreitti ja se saakin ensimmäisenä esiteltäväkseen uudet luontopolkutaulut. ”Huippujen kierroksen taulut saadaan maaston ennen juhannusta. Kierroksen varrella vierailija saa yleiskatsauksen kansallispuiston keskeisistä teemoista ja vinkkejä siitä millä päiväreitillä kuhunkin aiheeseen voi jatkossa tutustua tarkemmin”, kertoo uusista polkusisällöistä vastaava Metsähallituksen suunnittelija Emilia Kolehmainen

Poluille ja luontokeskukseen valmistuvat uudet sisällöt tarjoavat uusille retkeilijöille hyvän mahdollisuuden tutustua retkeilyharrastukseen, mutta paljon kiinnostavaa sisältöä myös kokeneemmille kulkijoille. Ensin luontokeskuksesta saa vinkit lähteä matalalla kynnyksellä päiväreiteille. Seuraava taso on ensimmäinen yön yli vaellus, mikä vaatii jo vähän enemmän suunnittelua, eväitä ja yöpymistarpeet. ”Tätä varten saadaan kesän aikana puistoon uusi reitti, Kiehisen kierros, jonka varrella voi tutustua kansallispuiston toimintatapoihin ja harjoitella retkeilytaitoja käytännössä”, Kolehmainen kertoo. Kolmantena tasona voi pitää Herajärven kierrosta, joka on kokonaisuudessaan noin 60 km pitkä vaellusreitti. Vaaramaiseman korkeuserojen vuoksi se on jo verrattain vaativa vaellus. 

Uudistuksilla vastataan kasvaneisiin käyntimääriin ja halutaan taata sujuva asiakaskokemus luontokeskuksessa sekä onnistuneet ja turvalliset retket maastossa. Samalla parannetaan Pohjois-Karjalan biosfäärialueen tunnettuutta ja ohjataan vierailijoita tutustumaan alueen muihinkin luontokohteisiin. 

”Nyt tehtävät uudistukset ovat osa kokonaisuutta, jonka yhteydessä on tuotettu uutta sisältöä ja materiaaleja myös someen, vuokratuville ja luontoon.fi-verkkosivustolle”, kertoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Katja Vuorensyrjä.

Uudistukset toteutetaan eduskunnan myöntämällä lisämäärärahalla. Prosessi jatkuu vielä tuottamalla esimerkiksi esitteitä ja audio-opasteita sekä luontokeskuksen perusnäyttelyn uudistuksen hankkeistamisella. ”Lisämäärärahat ovat mahdollistaneet korjausvelan purkamista erityisesti maastossa ja rakenteissa, mutta myös asiakasviestinnässä meillä on ollut valtava korjausvelka. Tätä työtä ovat tehneet suunnittelijoiden lisäksi asiakasneuvojamme, jotka ovat samalla pyörittäneet perustehtäviään poikkeusjärjestelyin. Onneksi nyt päästään avaamaan talo, ja saadaan kausi kunnolla käyntiin. Olen tyytyväinen myös biosfäärialueyhteistyön tiivistymisestä. Se on niin kuin turvaverkko. Sellainen olo tulee, että kyllä näitä asioita saadaan yhdessä eteenpäin”, Vuorensyrjä iloitsee.

Lisätietoja