Luontoon.fi uutiset

Kolin koululaisten ”Unelmien luontokeskus” -näyttely esille Kolin luontokeskus Ukkoon

Kolin luontokeskus Ukossa on 5.-31.5.2021 esillä Kolin koululaisten taideteoksia. ”Unelmien luontokeskus” -näyttelyssä nähdään värikkäitä pastelli- ja vesiväritöitä sekä puuväripiirustuksia. Kolin luontokeskus Ukko saa vuonna 2022 uuden retkinäyttelyn ja tiloja uudistetaan. Kolin koulun 3.-6. luokkalaiset osallistuvat luontokeskuksen uudistusten suunnitteluun taiteen keinoin. 

Pastelli- ja vesivärityössä pystyssä oleva lumikko sekä neljä lappua, joissa Kolin luontoon liittyviä kysymyksi.

Töissään lapset esittävät heitä kiinnostavia kysymyksiä Kolin kansallispuiston luonteesta; sen lajeista, luonnon ilmiöistä ja kulttuurihistoriasta. Lisäksi koululaiset kertovat, millaisia asioita heidän unelmien luontokeskuksensa sisältäisi. Lapset toivovat luontokeskukseen muun muassa karhuja, pelejä ja ompelutarvikkeita. 

”Koululaisten ideoita tullaan huomioimaan luontokeskuksen suunnittelussa niin, että lapset ja aikuiset yhtä lailla inspiroituvat tulevasta retkinäyttelystä. Tavoitteena on, että kaikenikäiset retkeilijät viihtyisivät uudistettavissa tiloissa. Kolin koulun opettajan Anniina Aution koululaisille antama tehtävänanto oli erityisen osuva. Osana taidettaan koululaiset esittävät sellaisia kysymyksiä, mihin he haluaisivat tulevasta näyttelystä löytää vastauksia,” suunnittelija Satu Naumanen Metsähallituksesta kertoo. 

Kolin luontokeskus Ukko on suosittu opastuskeskus Kolin kansallispuistossa liikkuville. Tuleva retkinäyttely ja tilauudistukset tulevat parantamaan luontokeskuksen palveluja. Tavoitteena on lisätä asiakkaiden omatoimista tiedonhakua alueen retkeilyreiteistä ja -palveluista. Lisäksi uusi retkinäyttely antaa tietoa siitä, kuinka retkeillä turvallisesti ja vastuullisesti, niin toiset retkeilijät kuin luonto huomioon ottaen. Uudistukset toteutetaan valtion lisäinvestointivaroilla.

”Erityisen iloinen olen siitä, että paikalliset lapset ovat innolla osallistuneet suunnitteluun, ja että saamme heidän upean näyttelynsä luontokeskukseen. Työt ovat todella inspiroivia ja aidosti osana suunnitteluprosessia. Haluamme, että Kolin luontokeskus palvelee matkailijoiden lisäksi myös Kolilla asuvia. Kolin luontokeskus Ukon käyntimäärät ovat seitsemässä vuodessa tuplaantuneet. Uudistuksilla vastaamme myös nopeasti kasvaneeseen retkeilytiedon kysyntään,” erikoissuunnittelija Katja Vuorensyrjä Metsähallituksesta sanoo. 

”Unelmien luontokeskus” -näyttelyn toteuttavat yhteistyössä Metsähallitus, Kolin kulttuuriseura ry ja Kolin koulu/Lieksan kaupunki. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Kolin kulttuuriseura tekee yhteistyötä Metsähallituksen kanssa esimerkiksi paikallisia tapahtumia järjestäen. Vuoden 2021 ajan Kolin kulttuuriseura ylläpitää luontokeskus Ukon yläkerran näyttelytoimintaa.

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.