Uutiset

Takaisin

Kolin kansallispuistossa on takana ennätysvilkas kesä

6.9.2019

Kolin luontokeskus Ukossa vieraili tämän vuoden tammi-heinäkuussa noin 63 000 retkeilijää. Kasvua on edelliseen vuoteen verrattuna 19 prosenttia. Myös koko kansallispuiston käyntimäärät nousivat 9 prosenttia, alkuvuoden käyntimäärän olleessa 133 000. Käyntimäärien kasvu aiheuttaa lisäpaineita kansallispuiston rakenteille ja huollolle.

Retkeilijät Ukko-Kolilla. Kuva: Kimmo Penttinen.

Ukko-Kolin käyntimäärien kasvun taustalla on yleisen luontobuumin lisäksi alueen yrittäjien panostus. Break Sokos Hotel Kolin huoneita on remontoitu ja hotellissa on ollut hyvä käyttöaste. Luontokeskuksen käyntimäärää ovat nostaneet kiinnostavat taidenäyttelyt sekä Häämatka-näytelmä, joka pyöri Kolin luontokeskus Ukon auditoriossa kesä-elokuussa.

Kolilla on kesällä ollut haasteita Ukko-Kolin pysäköintipaikkojen riittävyydessä. Lisääntyvät käyntimäärät tarkoittavat maastopalvelujen osalta, että polttopuun kulutus kasvaa, käymälöitä on tyhjennettävä useammin, jätehuolto vie enemmän aikaa, rakenteet kuluvat, tarvitaan kestävöintejä ja uusia rakenneratkaisuja vilkkaille kohteille ja uusille luontoliikuntamuodoille.

”On hienoa, että ihmiset ovat löytäneet kansallispuistot virkistys- ja liikuntapaikkoina. Monet positiivisen ongelman lieveilmiöistä ovat korjattavissa lisäresursseilla. Kolin pysäköintialueiden kapasiteettia pitäisi pystyä nostamaan ja siihen tarvittaisiin investointirahoitusta. Riittävän budjettirahoituksen varmistaminen luontopalveluille palvelurakenteiden kunnossa pitämiseen ja luonnonsuojelutyöhön on tarpeen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja kestävän luontomatkailun kehittämiseksi”, korostaa asiakaspalvelupäällikkö Teppo Loikkanen Metsähallituksesta.

Kolin kansallispuistossa kannattaa kannustaa matkailijoita hyödyntämään kimppataksin palveluja. Ruska- ja talvimatkailun kehittämisessä on vielä paljon mahdollisuuksia. Herajärven kierros houkuttelee ruskavaeltajia. Reitti koostuu kahdesta rengasreitistä, jotka voi kulkea valiten reitin pituudeksi 61 km, 35 km tai 30 km. Kolilla ruskaretkiä on mahdollista tehdä vain päiväreppua kantaen, sillä Herajärven kierroksen varrella voi yöpyä, saunoa ja ruokailla esimerkiksi Kiviniemen tilalla. Talvella alueen majoitus- ja ruokailupaikoissa on rauhallisempaa kuin kesällä. Ja kansallispuiston maastoa on suojaamassa lumikerros. Hiihdon ja laskettelun lisäksi Kolin kansallispuisto korkeuseroineen on oikea lumikenkäilijöiden paratiisi.

Kolin luontokeskus Ukossa vielä kolmisen viikkoa on nähtävillä Tuula Lappalaisen näyttely ”Taivaan ja veden välillä” sekä yläaulassa kaksi nykytaiteen näyttelyä: Juha Allan Ekholmin ja Tuomo Kangasmaan ”Paikkasidonnaisen taiteen tutkimusmatkat” ja JUSTICE:n ”Koli Workbook”. Syyskauden näyttelyt ovat Nina Mutikin "Kansaa ja kansantaruja", joka on esillä 29.9. - 26.12.2019 sekä Heikki Elmeen "Luonnosta käsin nähtyä" 70-vuotis juhlanäyttely 1.10.-31.12.2019.

Lisätietoja