Luontoon.fi uutiset

Kolin kansallispuiston suosio jatkuu

Kolin kansallispuistoon tehtiin viime vuonna yli 251 000 käyntiä. Käyntimäärä laski vuoden 2021 ennätyslukemista ainoastaan kaksi prosenttia. Kolin käyntimäärä on ollut pitkään nousujohteinen. Viime vuonna puiston käyntimäärä oli 25 prosenttia korkeammalla kuin pandemiaa edeltäneenä vuonna 2019. 

Lumikenkäilijä vaaramaisemassa ympärillään tykkylumisia puita.

”Kolin kansallispuiston kokonaisvaikutus paikallistalouteen on merkittävä. Vuonna 2022 kansallispuiston kävijöiden rahankäytön paikallistaloudelliset vaikutukset arvioitiin 24,3 miljoonan euron arvoiseksi ja kokonaistyöllisyysvaikutukset 187 henkilötyövuodeksi. Kansallispuistosta hyötyvät yhteistyöyrittäjiemme lisäksi myös muu alueen yritystoiminta, kuten majoitus- ja kaupan palvelut”, virkistyskäyttöpäällikkö Matti Hovi Metsähallituksesta sanoo. 

Yritystoiminta Kolin alueella lisääntyy ensi vuonna, kun Kolin kylälle avautuu uusi hotelli. Lisäksi Retkipaikka (Jotuca Oy) aloittaa Kolin luontokeskus Ukon toiminnan pyörittämisen maaliskuun 2023 aikana ja tuottaa jatkossa luontokeskuksen asiakas- ja kokouspalvelut. 

”Metsähallitus on kyennyt erillisrahoituksella kuromaan kiinni kansallispuistojen palvelurakenteisiin syntynyttä korjausvelkaa. Seuraavalla hallituskaudella on varmistettava kansallispuistojen hoidon pysyvä rahoitus tasolle, joka estää uuden korjausvelan kertymisen. Tällä varmistetaan, että tehty investointi ei mene hukkaan, asiakasturvallisuus ja -kokemus pysyvät hyvällä tasolla, käytön kestävyys ei vaarannu, ja luontoon tukeutuvaa matkailua voidaan edistää”, Matti Hovi korostaa.  

Kolin luontokeskus Ukkoon tehtiin vuonna 2022 reilut 90 000 käyntiä, missä oli laskua edelliseen vuoteen neljä prosenttia. Käyntimäärä on erinomainen, kun otetaan huomioon, että luontokeskus oli osan vuodesta suljettuna remontin ja tilauudistuksen vuoksi.  

Koronavuosina 2020–2021 Suomen kansallispuistojen käyntimäärät lisääntyivät erittäin nopeasti ympäri maata, kun suomalaiset joukolla löysivät oman maansa luontokohteet. Muissa Pohjois-Karjalan luontokohteissa huippuvuosien käyntimääriä ei enää vuonna 2022 saavutettu, vaan vuoteen 2021 verrattuna käyntimäärät tippuivat 16–42 prosenttia. 

Kaikissa Suomen kansallispuistoissa vierailtiin viime vuonna 3,55 miljoonaa kertaa. Suosituimpia käyntimääriltään olivat vuonna 2022 Pallas–Yllästunturin, Urho Kekkosen, Nuuksion, Kolin ja Pyhä–Luoston kansallispuistot. 

Käyntimäärät Pohjois-Karjalan luontokohteissa tammi-joulukuu 2022 ja muutos vuoteen 2021