Luontoon.fi uutiset

Kolin kansallispuiston käyntimäärä nousi jälleen uuteen ennätykseen

Kolin kansallispuistoon tehtiin viime vuonna lähes 257 000 käyntiä. Käyntimäärä nousi yhdeksän prosenttia vuodesta 2020. Koli on Suomen kansallispuistoista neljänneksi suosituin. Suosituimpana kansallispuistona jatkoi Pallas–Yllästunturin kansallispuisto, jonne tehtiin lähes 700 000 käyntiä. Kolin kansallispuiston kävijöiden rahankäytön kokonaistulovaikutukset olivat viime vuonna 24,9 miljoonaa euroa ja kokonaistyöllisyysvaikutukset 191 henkilötyövuotta. 

Kaksi luminkenkäilijää seisoo koiran kanssa vaaran laella talvella. Lunta on paljon ja järvi on jäässä..
”Kolin kansallispuistossa on saavutettu uusi korkeampi peruskäyntimäärätaso, mikä lienee vaikuttanut siihen, että yrittäjät ovat uskaltaneet investoida Kolin matkailualueelle. Yritystoiminnan ja palvelujen kehityttyä kävijöiden rahankäytön paikallistaloudelliset kokonaisvaikutukset ovat kasvaneet”, puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta kertoo. 

Kolin luontokeskus Ukkoon tehtiin vuonna 2021 reilut 94 000 käyntiä, missä on kuusi prosenttia kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. Metsähallitus vastaa Kolin luontokeskus Ukossa retkeilyneuvonnasta. Kahvila- ja myymäläpalveluista vastaavat yrittäjät.
”Kolin luontokeskus Ukossa varaudutaan siihen, että käyntimäärät alueella jatkavat kasvuaan tulevaisuudessakin. Nyt rakennetaan uutta retkinäyttelyä, josta asiakkaat voivat jatkossa hakea tietoa Pohjois-Karjalan luontokohteista myös itsenäisesti. Lisäksi halutaan ohjata uusiakin retkeilijöitä ulos turvallisten ja onnistuneiden luontokokemusten äärelle”, erikoissuunnittelija Katja Vuorensyrjä Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo. 

Koli on maakunnan luontokohteista selkeästi vetovoimaisin. Pohjois-Karjalan muiden luontokohteiden käyntimäärät laskivat hieman huippuvuodesta 2020, mutta olivat yhä korkeammalla tasolla kuin sitä edeltävinä vuosina. Ruunaan retkeilyalueelle tehtiin viime vuonna noin 84 000 käyntiä, Petkeljärven kansallispuistoon noin 30 000 käyntiä ja Patvinsuon kansallispuistoon noin 20 000 käyntiä. 

”Olemme pystyneet kuromaan luontokohteiden korjausvelkaa kiinni Pohjois-Karjalassa. Tulevaisuudessa toivottavasti kansallispuistojen jatkuva perusrahoitus on kasvaneita käyntimääriä vastaavalla tasolla, että pystymme huolehtimaan virkistyskäytön kestävyydestä ja asiakasturvallisuudesta”, puistonjohtaja Matti Hovi korostaa. 

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 

Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.