Luontoon.fi uutiset

Koli jatkaa Pohjois-Karjalan luontomatkailun veturina

Pohjois-Karjalan luontokohteiden käyntimäärissä palattiin alkuvuonna vuoden 2019 tasolle kahden hurjan koronavuoden jälkeen. Maakunnan luontomatkailun kärkikohteessa Kolilla käyntimäärä laski 11 prosenttia viime vuoteen verrattuna, mutta on yhä selkeästi edellä pandemiaa edeltäneitä vuosia. 

Kaksi aikuista ja sylilapsi sekä koira katselevat maisemia kalliolla.
 

Kolilla oli tammi-kesäkuussa edellisvuosia hiljaisempaa, mutta heinäkuu oli viime vuotta vilkkaampi. Suomen suosituimmat kansallispuistot olivat alkuvuonna Pallas–Yllästunturi, Urho Kekkosen kansallispuisto, Nuuksio, Koli ja Pyhä–Luosto.

Tärkeä tulevaisuuden kysymys on liikennejärjestelyjen ja joukkoliikenteen kehittäminen suosittuihin kohteisiin. Kolin kansallispuistossa pysäköintialueita kehitetään jo tulevan syksyn aikana, kun sataman tukiparkin rakentaminen etenee. 

”Pandemia-aika sekä maailman kriisit ovat osoittaneet, miten tärkeä ja kustannustehokas merkitys kansallispuistoilla ja muilla luontokohteilla on ihmisten henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. Kansallispuistot tukevat kansalaisten tasavertaisia mahdollisuuksia tulotasosta riippumatta nauttia luonnosta ja päästä upeimmille luontokohteille”, puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta kertoo. 

Metsähallitus on kyennyt merkittävällä tavalla kuromaan kiinni kansallispuistojen palvelurakenteisiin syntynyttä korjausvelkaa. Tämän mahdollisti hallituksen erillisrahoitus eli ns. tulevaisuusinvestointirahoitus. Kansallispuistojen retkeilypalvelujen kehittämisessä esteettömyys on yhä tärkeämpi tekijä. Tällä on merkitystä liikuntarajoitteisille, muille erityisryhmille, lapsiperheille ja vanhenevalle väestölle.

”On tärkeää, että ensi vuoden budjetissa ja seuraavalla valtiontalouden kehyskaudella varmistetaan kansallispuistojen hoidon pysyvä rahoitus tasolle, joka estää uuden korjausvelan kertymisen”, Matti Hovi korostaa.

Käyntimäärien vertailu Pohjois-Karjalan luontokohteissa tammi-heinäkuu v. 2022 ja v. 2021

  • Kolin kansallispuisto -11 % 
  • Patvinsuon kansallispuisto -18 % 
  • Petkeljärven kansallispuisto -37% 
  • Ruunaan retkeilyalue -26 % 

Lisätietoja