Luontoon.fi uutiset

Koirasalmen luontotuvan kahvio Salamajärven kansallispuistossa avautuu vappupäivänä

Koirasalmen luontotuvan kahvio Salamajärven kansallispuistossa avaa ovensa kesäkauteen 1.5.2021. Kahviossa on tarjolla suolaista ja makeaa purtavaa. Vilkkaimpana kesäsesonkina tarjolla on keittolounasta ja muina aikoina ruokailut onnistuvat tilauksesta. Kansallispuiston sydämessä sijaitseva Koirasalmen luontotupa on rauhallinen luontokohde kahden erämaajärven välisellä kannaksella. 

Ruokailutila, jossa pitkiä pöytiä tuoleineen.

”Toukokuussa Koirasalmen kahvio on avoinna viikonloppuisin kello 10-16 ja lisäksi helatorstaina 13.5. ja sen jälkeisenä perjantaina 14.5. kello 10-16.  Kesäkauden avajaisia vietetään 22.5. Silloin täällä on "Halolla päähän" - henkinen hyvinvointitapahtuma. Tarjolla on savulohikeittoa ja kahviota pidetään auki. Kahviossa on myös uusi luontokuvanäyttely”, yrittäjä Maarit Kirvesmäki Koirasalmen luontotuvalta kertoo.
 
Koirasalmen luontotuvalta voi varata majoitusta, saunavuoroja ja asuntovaunupaikkoja. Luontotuvan päärakennuksessa on 22 majoituspaikkaa. Keväästä syksyyn voi majoittua vanhaan hevostalliin tehdyissä idyllisissä kesähuoneissa luontotuvan pihapiirissä. Sysilammen ja Pienen Sääksjärven vuokratupien varaukset hoituvat myös luontotuvan kautta. Kesäretkeilijöille vuokrattavana on veneitä, kanootteja, polkuvene ja sup-lautoja. Lisäksi varattavissa on Maahisen esteetön vuokrakota Koirasalmen pihapiirissä.

”Talven aikana puistossa kestävöitiin sorastamalla reilut 500 metriä polkuja. Nyt lumien lähtiessä ja tulvan hellittäessä reittien kunnostus jatkuu pitkospuiden uusimisella. Pitkospuita uusitaan tänä kesänä reilut kaksi kilometriä. Koirasalmen (2kpl) ja Sysilammen (1 kpl) käymälöiden jätehuoltoa kehitetään loppukesästä siten, että Koirasalmessa vanhat käymälät muutetaan loka-autolla tyhjennettäviksi. Sysilammella vanha käymälä puretaan ja uusi käymälä rakennetaan sellaiseen paikkaan, mistä loka-auto voi sen käydä tyhjentämässä”, suunnittelija Jyri Lehtonen Metsähallituksesta sanoo.

Salamajärven kansallispuistossa on merkittyjä polkuja yhteensä noin 70 kilometriä. Polkureitit ovat oleellinen osa Peuran polku -retkeilyreittiverkostoa. Koirasalmen luontotuvalla opastetaan sopivan reitin valinnassa. Myös opastettuja retkiä on tarjolla pitkin kesää. Opastetuista vaelluksista löytyy tietoa Koirasalmen Facebook-sivulta. 

Terveysmetsäretkelle suunnataan Heidi Pasasen vetämänä sunnuntaina 23.5.2021. Retki kestää kaksi tuntia ja retkellä kuljetaan muutamia kilometrejä metsäisessä, pääosin helppokulkuisessa maastossa. Retkellä perehdytään metsän hyvää tekeviin vaikutuksiin aistien ja luontoyhteysharjoitteiden avulla. Retki sopii kaikenikäisille ja retkeen kuuluu pieni välipala. Retki on maksullinen ja sille tulee ilmoittautua ennakkoon. 

”Luontoretken suunnittelu kannattaa aloittaa katsomalla taidoilleen ja kunnolleen sopivia kohteita Luontoon.fi ja Retkikartta.fi -verkkopalveluista. Salamajärven kansallispuiston lyhyemmät reitit sopivat hyvin aloittelevalle retkeilijälle, mutta pidemmät reitit ovat erämaisia ja kivikkoisuuden vuoksi haastavia”, asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas Metsähallituksesta kertoo. 

Lapset katsovat opastaulua polulla seisten.

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.