Luontoon.fi uutiset

Koillismaan kansallispuistoissa suurin ruuhka taittunut - käyntimäärät edelleen korkeammat kuin ennen pandemiaa

Koillismaan kansallispuistojen käyntimäärissä palaillaan korona-ajan ennätysvuosien tasosta takaisin tasaisen kasvun polulle. Alkuvuoden käynneissä näkyvät tapahtumien ja ulkomaanmatkojen paluu sekä polttoaineen korkea hinta. Käyntimäärät ovat silti edelleen pandemiaa edeltävää aikaa korkeammalla tasolla niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin. 

Koillismaan kansallispuistoissa retkeiltiin 1.1.-31.7. välisenä aikana hieman vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Oulangalla käyntejä oli noin 100 000, mikä oli vajaan kolmanneksen vähemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana. Riisitunturilla käyntejä oli noin 35 000 eli vajaan viidenneksen vähemmän. Syötteellä laskua oli kymmenen prosenttia ja käyntejä noin 68 000. 

Retkeilijä kävelee riippusillalla. Etualalla on ruskan väräämiä puita.

Luontokeskuksista Oulangalla käyntejä oli 41 000, saman verran kuin edellisvuonna. Syötteellä käyntimäärä laski nelisen prosenttia reiluun 28 000 käyntiin. 

“Koko maassa kysyntähuippu on tasaantunut. Taustalla on monia tekijöitä, kuten polttoaineen hinta ja inflaatio sekä koronan jälkeen vilkastunut tapahtumatarjonta ja ulkomaanmatkailu”, kertoo puistonjohtaja Sari Alatossava Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Muun maan tavoin Koillismaankin retkikohteiden suosio on edelleen pääosin korkeampi kuin pandemiaa edeltävänä aikana. Alkuvuoteen 2019 verrattuna Riisitunturi on kasvattanut käyntimääriään parikymmentä prosenttia, Syöte lähes 50 prosenttia. Iso-Syötteen retkeilyalue puolestaan on vilkastunut lähes 80 prosenttia koronaa edeltävästä tasosta. Oulangan käyntimäärät ovat laskeneet muutaman prosentin, mutta se on edelleen valtakunnallisesti yksi suosituimmista kansallispuistoista. Oulangan naapurissa sijaitseva Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualue on myös vilkastunut viime vuosina reippaasti, lähes 60 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. 

Korjausvelkaa saatu kurottua 

Ennätyssuurten retkeilijämäärien lisäksi retkikohteissa on viime vuosina rakennettu poikkeuksellisen vilkkaasti. Eduskunnan myöntämien tulevaisuusinvestointivarojen ansiosta korjausvelkaa on saatu kurottua umpeen. 

Rakennustöitä on Koillismaallakin jatkettu tänä vuonna. Karhunkierroksen varrella on kestävöity reittiä, uusittu portaita ja kunnostettu useita kotia. Rukalla laajennetaan parhaillaan Konttaisen parkkipaikkaa, lisäksi syksyn aikana Rukan huippupolku kunnostetaan. Oulangalla toteutetaan syyskuun alusta lähtien leirintäalueen käymälöiden remontti. 

Riisitunturilla on uusittu pitkän vaellusreitin pitkoksia ja korjattu laavuja. Lähtöpisteelle on rakennettu uusi käymälä ja kansallispuiston opasteita ja viittoja on uusittu. Syötteellä on rakennettu uusi silta Rajakoskelle, suosituimpia reittejä on kestävöity ja taukopaikkojen kattoja kunnostettu. Syötteen luontokeskukseen rakennetaan parhaillaan uutta näyttelyä ja syksyn aikana kansallispuiston lähtöpisteet uudistetaan. 

Lisätietoja