Luontoon.fi uutiset

Koillismaan kansallispuistoissa retkeiltiin jälleen ennätystahtiin

Koillismaan kansallispuistojen käyntimäärät jatkoivat kasvuaan viime vuonna. Voimakkainta kasvu oli Riisitunturin kansallispuistossa Posiolla. Valtakunnallisesti kansallispuistojen käyntimäärät ylittivät ensimmäistä kertaa neljän miljoonan rajan. Eniten kasvoi Lapin ja Koillismaan kohteiden suosio. 

Talvivarusteinen retkeilijä kiipeää tykkylumisen tunturin laelle.

Toinen koronavuosi osoitti, ettei Koillismaan kansallispuistojen lumovoima hiivu. Oulanka, Syöte ja Riisitunturi kasvattivat kaikki käyntimääriään, mutta Riisitunturin 34 prosentin kasvu oli ihan omassa luokassaan. Käyntimäärä kipusi vuoden 2020 noin 67 000 käynnistä jo lähes 90 000 käyntiin. 

“Hyvän rahoitustilanteen ansiosta olemme pystyneet vastaamaan kasvun asettamiin haasteisiin. Pysäköintialuetta on laajennettu, tietä kunnostettu ja retkeilyrakenteita uusittu. Luonnonsuojelualueiden kestävä virkistyskäyttö edellyttää, että puitteet ovat kunnossa”, toteaa puistonjohtaja Sari Alatossava Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Oulangan ja Syötteen edellisvuoden hurjat kasvukäyrät tasoittuivat hieman, mutta osoittivat silti reipasta kasvua. Oulangalla vierailtiin 253 000 kertaa, mikä oli seitsemän prosenttia edellisvuotta enemmän. Oulanka oli koko maan viidenneksi suosituin kansallispuisto.  

Neljä pyöräilijää ajavat alas rinnettä reitillä.

Syötteen käynnit kasvoivat neljä prosenttia, lähes 118 000 käyntiin. Iso-Syötteen retkeilyalue kasvatti niin ikään käyntimääriään neljä prosenttia, 71 000 käyntiin. Myös Syötteellä ja Oulangalla on tehty mittavia investointeja retkeilyrakenteisiin, kuten reittien kestävöinteihin ja taukopaikkojen kunnostamiseen. Töitä jatketaan tänä vuonna. 

Kansallispuistojen ohella Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualue kasvatti edelleen suosiotaan. Alueella retkeiltiin yli 155 000 kertaa, mikä on peräti 14 prosenttia edellisvuotta enemmän. 

Valtakunnallisesti Koillismaa ja Lappi hyötyivät eniten kotimaan matkailun kasvusta, loma-asunnoilla tehtävästä etätyöstä ja kansallispuistojen ennätyksellisestä suosiosta myös kesäkohteina. Etelä-Suomessa kansallispuistojen käyntimäärät laskivat hieman vuodesta 2020, mutta olivat sielläkin korkeampia kuin ennen pandemiaa.

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.