Luontoon.fi uutiset

Koillismaan kansallispuistoissa lyödään jälleen ennätyksiä uusiksi

Koillismaan kansallispuistojen suosion kasvulle ei näy loppua. Käyntimäärät ovat edelleen kasvaneet suhteessa ennätykselliseen viime vuoteen. Kaiken kaikkiaan Suomen kansallispuistoihin on tehty tänä vuonna, vuoden alusta heinäkuun loppuun mennessä, noin 2,5 miljoonaa käyntiä. Käyntimäärien jyrkkä kasvu asettaa aivan uudet vaatimukset myös retkeilykohteiden ylläpidolle. 

Aikuinen ja kaksi lasta kävelevät sorastetulla tunturireitillä syksyllä. Taivaalla on mustia pilviä.

Suomen kansallispuistojen käyntimäärissä on noustu uudelle tasolle. Retkeilytrendi on jyllännyt vahvana jo vuosia ja viime vuonna nähtiin kansallispuistojen käyntimäärissä ennätyksellinen koronapiikki. Kansallispuistojen alkuvuoden käyntimäärät vahvistavat saman reppuselkäisen ilmiön jatkuvan - näin myös Koillismaalla, missä Riisitunturin, Oulangan ja Syötteen kansallispuistot ovat kaikki kasvattaneet alkuvuoden käyntimääriään verrattuna ennätysvuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon.

Riisitunturille on kavuttu heinäkuun loppuun mennessä lähes 46 000 kertaa. Kasvua on suhteessa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan yli 30 %, mutta jos kasvua mittaa kahden vuoden takaiseen käyntimäärän nousu on jopa 55 %. Sama Syötteellä, missä kansallispuiston alkuvuoden käyntimäärä on 76 000 ja kasvua kahden vuoden takaiseen tulee 63 %. Myös Iso-Syötteen retkeilyalue on tässä ajassa kaksinkertaistanut käyntimääränsä.

Oulangalla on vierailtu tämän vuoden aikana jo 142 000 kertaa. Myös Oulanka on kasvattanut suosiotaan viime vuodet. Suhteessa vielä suuremmat käyntimäärien kasvut löytyvät kuitenkin Oulangan lähinaapurista Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualueelta, missä alkuvuoden käyntimäärät ylittävät jo 100 000 käyntiä. Kasvua vuoden takaiseen on yli 40 % ja suhteessa parin vuoden takaiseen on yli 70 %.

Retkeilyn suosio asettaa uudet vaateet kohteiden ylläpidolle

Metsähallituksen Luontopalvelut on saanut erilaisina erillisrahoituksina 38 miljoonaa euroa tälle hallituskaudelle kansallispuistojen ja muiden suosittujen luontokohteiden palvelurakenteiden korjaukseen ja kehittämiseen.

"Ilman tätä rahoitusta olisimme olleet täysin pulassa jo entisten käyntimäärien kanssa, saatikka näin suuren kasvun myötä. Tämä tehty investointi tuottaa hyötyä jatkossakin, kunhan nykyisessä hallitusohjelmassa ja kehysriihessä sovittu perusrahoituksen taso toteutuu myös tulevaisuudessa”, toteaa Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson.

Tulevaisuusinvestointirahoitus on helpottanut myös Koillismaan kovan käyttöpaineen alla olevia kohteita. Esimerkiksi Riisitunturin ruuhkaiseksi käyneen parkkipaikan kokoa on kolminkertaistettu. Suosittu Riisin rietas -päiväreitti on kestävöity kasvaneiden käyntimäärien edellyttämään kuntoon. Metsähallitus ja Posion kunta ovat yhteistyönä kunnostaneet kansallispuiston reittien päälähtöpisteelle vievän tien.

Oulangalla on tehty jatkuvaa retkeilyrakenteiden kunnostamista, erityisesti suosittujen Karhunkierrosten varrella. Valtavaaralla päiväreitti on kestävöity ja pitkokset uusittu. Tällä hetkellä työn alla on Valtavaaralle uusi, suurempi taukokatos kävijämäärille liian pieneksi käyneen laavun tilalle.

Pudasjärvellä, Syötteen kansallispuistossa on kunnostettu retkeilyreittejä merkittävässä määrin. Etenkin maastopyöräilijöiden määrä kohteella on kasvanut rajusti. Kasvaneesta kulutuksesta johtuen alueella on tehty reittikestävöintejä ja linjattu uusia reittejä.

Lisätietoja