Uutiset

Kilpisjärvellä vilkas retkeilykesä ja palvelurakenteiden uusimiskesä

Enontekiön Kilpisjärvellä retkeilypalvelut paranevat entisestään. Metsähallituksen Luontopalvelut on rakentanut tänä kesänä alueelle kaksi uutta taukopaikkaa ja parantanut opastusta. Erittäin vilkas retkeilykesä osoitti, että työ tuli tarpeeseen.

Ruskea kota avoimessa tunturimaastossa puolipilvisenä päivänä loppuksellä.

Viime vuonna Saanan herkkää luontoa varjelemaan rakennettu kestävöity polku ja portaat ovat olleet todellinen retkeilijämagneetti. Saanalle nousevan reitin varrelle puurajan tuntumaan rakennettiin tunturiin kipuaville hengähdyspaikaksi kota, kuivakäymälä ja liiteri. Retkeilijöille tiedoksi, että uusiin liitereihin saadaan puita vasta lähipäivinä, joten Saanan ympäristössä retkeilevien kannattaa varautua lämpimin juomin ja hyvin eväin. 

Saanajärven eteläpää on saanut peräti kaksi uutta kotaa. Toinen on perinteinen tulistelukota ja toinen on suunniteltu revontulien katseluun. Kodat ovat saaneet viereensä myös kaikenkeräävän kuivakäymälän ja liiterin. Palvelurakenteita hyödyntävät alueen retkeilijöiden lisäksi Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät. Saanajärven pohjoispäässä sijaitseva päivätupa poistuu käytöstä ja palvelut keskittyvät Saanajärven eteläpäähän.

Ruskea kuivakäymälärakennus ja puuliiteri avoimessa tunturimaastossa pilvisenä alkusyksyn päivänä.

Viitoituksia uusittu

Alueen reiteillä on nyt myös helpompi suunnistaa, sillä Saanan, Saanajärven ja Tsahkaljärven reiteille on saatu uudet viitoitukset. Myös Kilpisjärven luontokeskukseen sekä Saanan ja Mallan luonnonpuiston reiteille löytää paremmin, kun maantien varren uudet lähestymisopasteet ohjaaavat pysäköintialueille.

Erittäin vilkas retkeilykesä

Kuluneen kesän aikana Saanan alueen käyntimäärät ovat olleet ennätyksellisen suuria. Kesä-elokuun aikana Saanan reiteille kertyi yhteensä lähes 32 000 käyntikertaa. Vilkasta oli myös Haltitunturille johtavalla Kalottireitillä, jossa kävijöitä oli heinäkuussa 50 % tavallista vuotta enemmän.

Reiteillä ja retkeilyrakenteilla ohjataan luonnossa kulkijoita, jotta pohjoisen herkkä tunturiluonto säilyisi mahdollisimman luonnontilaisena. Retkeilijöiden toivotaan noudattavan Retkietikettiä, jotta me kaikki viihtyisimme luonnossa paremmin.

Luontoon.fi/retkietiketti

1. Kunnioita luontoa - älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.
2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusvyöhykkeet ja -ajat.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata tupien sääntöjä.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.

Lisätietoa