Luontoon.fi uutiset

Kevät etenee, retkeillessä kannattaa varautua pohjoisen nopeasti muuttuviin olosuhteisiin

Kevättalvi on hienoa retkeilyaikaa pohjoisessa. Retkeillessä kannattaa kuitenkin varautua keväällä nopeastikin muuttuviin keliolosuhteisiin. Voi olla yöpakkasen kovettamia tai kevätauringon sohjouttamia hankia, jopa lumesta paljaita alueita, sulavia vesistöjä ja taivaalta killottaa kaunista auringonpaistetta tai vihmoa poikittaista räntää.  

Talvisen kurun ilmakuva.

Kevään maasto-olot vaihtelevat Lapissa etelästä pohjoiseen. Paikoin yöpakkaset vielä kovettavat hankia, etelämpänä aurinko jo sulattaa ja haihduttaa niitä. Erityisesti reitittömille alueille suuntaavan retkeilijän kannattaakin ottaa selvää kohteensa lumi- ja jäätilanteesta, jotta tietää millaisia kelejä on luvassa ja kuinka raskasta kohteessa on liikkua.  

Keli- ja sääolot saattavat muuttua myös retken aikana. Yöpakkasen kovettama hanki voi lakata päivällä kevätauringossa kantamasta, ja maastohiihtoreissusta tuleekin taivallusta lumisohjossa. Se saa lyhyen kulkumatkan tuntumaan pitkältä taipaleelta.  

Vesistöjen jääkannet saattavat olla paikoin jo vaarallisen heikkoja tai sulaneet. Sula puro saattaa myös virrata hämäävän lumihangen alla. Tällaisia paikkoja tulee varoa esimerkiksi moottorikelkkaurilla kuljettaessa. Jyrkillä tunturirinteillä on vielä viime päivinäkin sattunut myös lumivyöryjä. 

Ennakointi, Retkietiketti ja koronaturvallinen retkeily 

Vaellusretken suunnittelu kannattaa aloittaa katsomalla taidoilleen ja keleille sopivia kohteita Luontoon.fi ja Retkikartta.fi -verkkopalveluista. Myös kansallispuistojen ja erämaa-alueiden Ajankohtaista-sivuille Luontoon.fissä sekä Facebook-sivuille nostetaan tietoa alueiden tilanteesta. 

Luontoon.fi -verkkopalvelusta löytyy myös vinkkejä talviretkeilyyn, varusteisiin ja turvallisuuteen https://www.luontoon.fi/retkeilynabc 

Tietoja voi kysyä myös luontokeskuksista.

Retkietiketin ja koronaturvallisen retkeilyn noudattaminen on tärkeää tietenkin myös talvella.
 
Turvallisia retkiä! 

Lisätietoa  

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.