Luontoon.fi uutiset

Keski-Suomen kansallispuistoissa ennätysvilkasta

Tammi-heinäkuussa 2020 Keski-Suomen viiden kansallispuiston käyntimäärät olivat 24–62 % suuremmat kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Kasvu oli erityisen suurta maalis-, huhti-, touko- ja heinäkuussa. Koronaviruspandemia sulki keväällä niin koulut kuin monet harrastukset, jolloin jaksamista arkeen haettiin luonnosta.

Tyttö istuu kesällä vanhan ladon oviaukossa.

Pandemian vaikutukset näkyvät selvästi Keski-Suomen kansallispuistojen käyntimäärissä. Erityisesti suurten asutuskeskittymien lähistöllä sijaitsevien kansallispuistojen käyntimäärät räjähtivät heti maaliskuun viikonloppuina koronavirusrajoitusten astuttua voimaan. Sama tilanne jatkui myös huhti- ja toukokuussa. Kesäkuussa käyntimäärät olivat jotakuinkin edellisvuosien tasolla, mutta heinäkuussa kotimaan lomailijat suuntasivat jälleen puistoihin ennätysmäärin.

Puistonjohtaja Tuula Peltonen kertoo, että kävijäpaineet aiheuttivat haasteita puistojen huollolle. ”Jyväskylän avovankilan vankien tärkeä työpanos jäi koronan takia keväällä pois huollosta, samalla, kun puistojen suosio oli ennätyksellisen suurta, kävijöissä oli paljon kokemattomia retkeilijöitä ja meillä oli useita kehittämishankkeita työn alla. Tietyiltä viivästyksiltä ja haasteilta ei voitu välttyä, mutta olosuhteet huomioiden kesästä selvittiin kuitenkin varsin hyvin. Loppukesää kohden retkietikettikin tuntui olevan yhä paremmin kävijöiden hallussa. Se, että monet uudet kävijät ja erityisesti lapsiperheet ovat löytäneet luontoon on erittäin iloinen asia. Toivon, että uusien kävijöiden luontoharrastuksesta tulisi koko elämän kestävä ja siten luonnon hyvinvointivaikutuksista nauttisi jatkossa yhä laajempi joukko ihmisiä. Kun luontoa arvostaa, sitä haluaa myös suojella.”

Keski-Suomen kansallispuistojen kärkipaikkaa käyntimäärissä pitää edelleen Etelä-Konneveden kansallispuisto. Siellä käyntimäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 54 %. Kasvu syntyi erityisesti patikoijista, melojista ja veneilijöistä. Risteilyasiakkaiden määrää pandemia sen sijaan pudotti selvästi. Etelä-Konneveden palvelut paranivat tänä kesänä Vuori-Kalajan laiturilla.

Isojärven kansallispuiston käyntimäärät ovat olleet vahvassa kasvussa jo useamman vuoden. Tämän vuoden alkupuolella puistoon tehtiin peräti 62 % enemmän käyntejä kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Patikoinnin ohella suosittuja aktiviteetteja olivat maastopyöräily, melonta ja yöretkeily. Isojärvelle on valmistunut tänä kesänä esteettömät kuivakäymälät Herettyyn sekä Kannuslahden taukopaikalle.

Myös Leivonmäen kansallispuiston suosion kasvu jatkui huimana: alkuvuoden käyntimäärä oli 59 % viimevuotista suurempi. Selänpohjan pysäköintialueen laajennus tulikin todelliseen tarpeeseen. Tänä kesänä on rakennettu uusia pitkospuita sekä Lintuniemeen entistä suurempi liiteri. Myös Koskikaran kierroksen pitkospuiden ja siltojen rakennustyöt on aloitettu. Lähiaikoina käynnistyy myös Selänpohjan pysäköintialueen taukokatoksen rakentaminen.

Pyhä-Häkin kansallispuiston asiakkaita palveli tänä kesänä uutuutena viikonloppuisin matkailuautokahvio Anna Unelma. Palvelulle oli kysyntää, sillä Pyhä-Häkin käyntimäärät olivat alkuvuonna 49 % viimevuotista suuremmat.

Salamajärven kansallispuiston käyntimäärässä kasvua oli touko- ja heinäkuussa, alkuvuoden käyntimäärän ollessa 24 % edellisvuotista suurempi. Salamajärven kansallispuisto profiloituu erävaellusten kohteena, jossa viivytään usein pidempään. Salamajärvellä valmistuivat kesällä Vasan kierroksen luontopolkutaulut ja uudet pitkokset Osuuskauppa Keskimaan Ilo auttaa -kampanjan tuella. Vasan kierros -luontopolun avajaisia vietetään 26.9.2020.

Keski-Suomen kansallispuistojen kehittämistöitä on tehty Euroopan maaseuturahaston osarahoittamassa Keski-Suomen kansallispuistot kuntoon -hankkeessa sekä Eduskunnan myöntämillä lisämäärärahoilla.

Luontokohde: käynnit 1.1.2020-31.7.2020, muutos vuoteen 2019 verrattuna
Etelä-Konneveden kansallispuisto 30 500, +54%
Isojärven kansallispuisto 22 700, +62 %
Leivonmäen kansallispuisto 22 400, +59 %
Pyhä-Häkin kansallispuisto 16 500, +49 %
Salamajärven kansallispuisto, 14 800, +24 %

Lisätietoja