Luontoon.fi uutiset

Kesäkausi käynnistyi Tammisaaren saariston kansallispuistossa - Jussarön kahvila aukeaa kesäkuussa

Jussarön saaren vierasvenesatama on auennut, ja uuden ilmeen saava kahvila avaa ovensa 18. kesäkuuta. Saaristoristeilijän kyydissä Jussaröön pääsee 30. kesäkuuta alkaen Tammisaaren pohjoissatamasta. 

Kaksi henkilöä kävelee hiekkarannalla. Etualalla on silokalliota.

Tammisaaren saariston kansallispuistossa puhaltavat uudet tuulet, sillä Jussarön historiallisen kaivossaaren hoidosta vastaa uusi yrittäjä, Mats Sundqvist. Saarella on meneillään muitakin uudistuksia, sillä satamassa sijaitsevassa kahvilassa tehdään kunnostustöitä. Vierailijat pääsevät nauttimaan kahvilan antimista 18. kesäkuuta alkaen. Sillä välin ruokailun voi hoitaa omatoimisesti saaren juuri uusitulla tulentekopaikalla.

Omalla veneellä Jussaröön saapuvilla on mahdollisuus varata sataman tuntumassa sijaitsevasta saunasta yksityinen saunavuoro. Saunassa on uusi kiuas ja laituri. Jussarön saunassa on kaksi pukuhuonetta ja yhteinen saunatila, joihin mahtuu noin 12 hengen seurue. Koronaviruksen vuoksi tänä kesänä ei järjestetä yleisiä saunavuoroja.

Oman veneen lisäksi Jussaröön pääsee myös saaristoristeilijän kyydissä. Se liikennöi 30.6.-6.8. keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin Tammisaaren pohjoissatamasta. Jussaröön voi tulla päiväkäynnille tai yöpymään: saaren retkeilymajan Kontoretin voi varata yöpymistä varten osoitteesta jussaro.net.

Retkeilyreittejä moneen makuun 

Tammisaaren saariston kansallispuisto tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen luonnossa liikkumiseen ja retkeilyyn sisäsaaristosta ulkomerelle. Merkittyjä reittejä kulkee Jussarön, Älgön ja Modermaganin saarilla. Reittien varrella voi ihailla koskematonta metsää ja uhanalaisia kasvi- ja hyönteislajeja.  

Jussarön saaren luontopolulla pääsee tutustumaan 1800-luvulta peräisin oleviin kaivoskuiluihin ja vanhaan aarniometsään.  Luontopolku on noin 4,7 kilometrin mittainen. Luontopolun varrella sijaitsee myös oivallinen uimapaikka, punakallioinen ”iron beach”.

Älgön saaressa sijaitseva Älgön luontopolku alkaa Rödjanin kalastajatilalta. Polun alussa on laatikko, josta retkeilijä voi lainata polusta kertovan vihon. Polku on alussa melko jyrkkä, eikä se sovellu liikuntaesteisille. Polun varrella on näkötorni, korsun jäänteet viimeisimmästä sodasta sekä Storträsket-järvi. Luontopolku on kahden kilometrin mittainen. Rödjanilla on retkisatama, jonka syvyys on 1 - 2 metriä. Rödjanin luontotupa on auki sopimuksen mukaan.

Modermaganin saaren puolentoista kilometrin luontopolun varrelta taas löytyy entisöity sirpalesuoja ja korsu.

Metsähallitus tekee Tammisaaren saariston kansallispuistossa tänä kesänä kävijätutkimusta selvittääkseen asiakkaiden näkemyksiä saaren kehittämiseksi.

Lisätietoja