Luontoon.fi uutiset

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto ja Hämeenkangas kasvattivat edelleen käyntimääriään

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin pääkohteilla 2021 oli jälleen vilkas vuosi. Käyntimäärät kasvoivat ilahduttavasti Hämeenkankaan harjoitus- ja monikäyttöalueella sekä Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa verrattuna vuoteen 2020. Lauhanvuoren käyntimäärät hieman laskivat noudatellen eteläisen Suomen kansallispuistojen yleistä trendiä.

Hämeenkangas jatkaa selvästi alueen suosituimpana käyntikohteena. Hämeenkankaalla vieraili vuoden 2021 aikana 69 300 henkilöä. Nousua retkeilyn buumivuoteen 2020 verrattuna tuli 11 %. Hämeenkangas on erittäin suosittu hiihtokohde, joten kevättalvien hiihtokelit vaikuttavat paljon vuoden kokonaiskäyntimäärään. Jos talvi on luminen, Hämeenkankaalla riittää vierailijoita ympäri vuoden. Vuonna 2021 vilkkaimmat kuukaudet olivat maaliskuu ja heinäkuu. Kesäaikaan Hämeenkankaan helppokulkuiset kangasmetsät vetävät puoleensa retkeilijöiden lisäksi pyöräilijöitä.

Kaksi naista istuu laavulla kahvimukit käsissään talvella.

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston käyntimäärät kasvoivat kaksinkertaisiksi koronavuonna 2020 ja nousu jatkuu. Vuonna 2021 puistossa vierailtiin 29 700 kertaa, eli käyntimäärät nousivat vielä maltilliset 2 % edelliseen vuoteen verrattuna. Kauhanevasta-Pohjankankaasta onkin tullut Lauhanvuoren kansallispuistoa suositumpi retkeilykohde.

Lauhanvuoren kansallispuiston käyntimäärät laskivat hieman huippuvuodesta 2020, mutta ovat edelleen aivan uudella tasolla verrattuna vuoteen 2019. Lauhanvuorella vierailtiin vuonna 2021 20 500 kertaa eli laskua edelliseen vuoteen verrattuna tuli 11 %, mutta vuoteen 2019 verrattuna kasvua on tullut jopa 41 %.

Kaksi pyöräilijää on pysähtynyt reitillä olevan ison opastaulun eteen.
 

Käyntimäärien kasvuun on reagoitu palveluita parantamalla

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin suurimmat luontokohteet ovat tavoittaneet uuden käyntimäärätason, joka on koronavuosia edeltävää aikaa huomattavasti korkeampi. Onneksi käyntimäärien kasvuun on pystytty jo ennalta reagoimaan hanke- ja lisärahoituksen turvin ja palveluja on voitu kehittää.

”Hämeenkankaan alueella on maaseuturahoituksen avulla viime vuonna korjattu useita laavuja sekä uusittu Vaarinnevankeitaan luontopolku, tänä vuonna uusitaan vielä retkeilyreittien viitoitukset. Kauhanevan-Pohjankankaan Katikankanjonin rinteisiin on rakennettu hankerahoituksella portaat estämään maaston liiallista kulumista, Lauhanvuorella on tehty porakaivoja ja linjattu reittejä uusiksi mm. metsäpeura-aitauksen luona. Kaikissa kohteissa on eduskunnan lisärahoituksen turvin vaihdettu perinteisiä kuivakäymälöitä säiliöautolla tyhjennettäviin umpisäiliökäymälöihin ja alueiden tiestöä ja pysäköintialueita on kunnostettu. Lisäksi kaikille Geopark-kohteille on lisätty opasteita ja kävijälaskureita. Toivottavasti tulevaisuudessa kansallispuistojen perusrahoitus on kasvaneita käyntimääriä vastaavalla tasolla, jotta pystymme huolehtimaan palveluista sekä käytön kestävyydestä ja asiakasturvallisuudesta”, korostaa puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta.

Lisätietoja

Maatalousrahaston logo.