Luontoon.fi uutiset

Kauhanevan-Pohjankankaan ja Lauhanvuoren kansallispuistot täyttävät 40 vuotta - syntymäpäiviä juhlistetaan 22.5.2022 yleisötapahtumalla

Kauhanevan-Pohjankankaan ja Lauhanvuoren kansallispuistojen 40-vuotissyntymäpäiviä juhlistetaan koko perheelle sopivalla tapahtumalla sunnuntaina 22.5.2022. Kansallispuistot ovat osa Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkia. Päivän aikana tutustutaan alueen ainutlaatuiseen suoluontoon.

Pitkospuut sumuisessa maisemassa.

Kansallispuistojen 40-vuotissyntymäpäiviä juhlistetaan yleisötapahtumalla sunnuntaina 22.5.2022. Päivä aloitetaan klo 9.30 Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa Salomaan taukopaikalta lähtevällä opastetulla Geopark-retkellä soiden maailmaan. Ensimmäiset 80 retkeilijää saavat kahvit Salomaalla klo 10.30 alkaen. Metsähallituksen ja kuntien edustajien tervehdyksien jälkeen kuullaan livemusiikkia. 

Juhlat jatkuvat Lauhavuoren kansallispuistossa klo 13 Spitaalijärven keittokatoksen luona. Myös täällä 80 ensimmäiselle vieraalle tarjotaan kahvit. Tervehdysten jälkeen on lyhyt musiikkiesitys ja stand-up-komediaa. Päivän viimeisenä ohjelmanumerona on klo 14.30 alkava opastettu Geopark-retki tai vaihtoehtona ohjattu maastopyöräilyretki. 

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark sai UNESCO Global Geopark -statuksen vuonna 2020. Geopark sisältää Kauhanevan-Pohjankankaan ja Lauhanvuoren kansallispuistojen lisäksi Hämeenkankaan monikäyttöalueen sekä lukuisia muita hienoja geo- ja luontokohteita. Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin geologisena teemana on kehitys muinaisesta vuoristoseudusta laakeaksi suovaltaiseksi alueeksi. 

Geopark-alueen yritykset tarjoavat monipuolisia palveluja

Geoparkit edistävät kestävää, geo- ja luontokohteisiin, reitteihin ja retkeilypalveluihin perustuvaa luontomatkailua. Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -alueen yritykset tarjoavat majoitusvaihtoehtoja luonnonläheisestä telttamajoituksesta tasokkaaseen mökkiin ja hotelleihin. Ravintolat hyödyntävät paikallisia raaka-aineita tarjoilujen valmistamisessa. Aktiviteettien ja hemmotteluhoitojen ystäville on laaja palveluvalikoima vuokravälineistä turvehoitoon tai saunaterapiahetkeen. Yrittäjät tarjoavat myös tiloja ja palveluja juhlien, yritystilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen. Ohjelma- ja elämyspalvelut järjestetään luontoa kunnioittaen. 

Kansallispuistoihin tullaan luontokokemusten lisäksi liikkumaan

”Kansallispuistoihin tullaan erityisesti luontokokemusten, maisemien, rentoutumisen ja henkisen hyvinvoinnin vuoksi sekä puhtaan ja hiljaisen ympäristön takia. Myös luonnossa liikkumisen merkitys on kasvanut. Esimerkiksi maastopyöräilyn suosio on noussut, ja siihen näissä molemmissa puistoissa onkin hyvät mahdollisuudet”, kertoo Metsähallituksen puistonjohtaja Tuula Peltonen.

Kaksi maastopyöräilijää reitillä.

Lauhanvuoren kansallispuistossa on 35 km pituinen Geobike-maastopyöräilyreitti. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa yhdistäen Lauhanvuoren geologisia kohteita. Valtakunnallinen pyöräilyreitti nro 44 yhdistää Kauhanevan-Pohjankankaan ja Lauhavuoren kansallispuistot. Kyrönkankaan museotietä seuraileva pyöräilyreitti tarjoaa parhaat näkymät Pohjankankaan harjumaisemiin. 

Lisätiedot tapahtumasta

Lisätiedot kansallispuistoista ja Geoparkista

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueista. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta – erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.