Luontoon.fi uutiset

Käsin tekemällä ymmärrykseen – Päivi Mikolan Metsästä käsin -näyttely Haltiassa

Metsästä käsin -näyttelyssä on esillä Päivi Mikolan tuotoksia metsän ja luonnon vaikutteista – käsiä unohtamatta. Teokset ovat hänen suunnittelemiaan koivuisia huonekaluja sekä käsin tekemiään taidetekstiilejä ja ns. artefakteja. Niiden yhteisenä nimittäjänä luonnonmateriaalit, puu ja villa. Huonekaluissa keskeistä on toimivuuden ja kauneuden lisäksi hyvän puutyön arvostus. 

Kirjan aukeama on ripustettu seinälle. Molemmilla kirjan sivuilla on langasta ryijytekniikalla tehdyt varikset, jotka katsovat toisiaan.
 

Päivi Mikolan kirjan ”Kauneus, järki ja tunteet” otsikon mukaisesti nämä kaikki kolme ovat yhtä oleellisia hyvän tuotteen syntymiseen. Käsillä tekeminen on suunnittelijalle ja taiteilijalle avain kokonaisvaltaiseen ymmärrykseen.

– Keinutuolin päällinen johdatti minut perinteiseen ryijytekniikkaan, ja sen myötä pääsin itsekin käyttämään käsiäni myös piirustuspöydän ulkopuolella. Ryijyt innostivat minua toteuttamaan luontokuvia, maisemia ja lintuja – maalaamaan langoilla. Ryijyn tekeminen on hidasta, mutta samalla palkitsevaa. On aikaa ajatella mikä lopultakin on aitoa ja välittämistä siitä, mitä tekee. Välittämistä ympäristöstämme. Uskon, että aina on mahdollista nähdä myös toisin, yksinkertaisemmin, uudesta näkökulmasta, kertoo Päivi Mikola.

Päivi Mikola on arkkitehti ja sisustusarkkitehti, joka on oman suunnittelutoimensa ohessa ollut muotoilun opettajana Oulun yliopistossa sekä käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksissa. Hän on menestynyt alansa kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, osallistunut lukuisiin arkkitehtuurin ja taideteollisuuden yhteisnäyttelyihin ja pitänyt vuodesta 1990 useita yksityisnäyttelyitä.

Päivi Mikolan Metsästä käsin -näyttely on esillä Suomen luontokeskus Haltian valogalleriassa 9.5.-6.8.2023.

Lisätietoa