Luontoon.fi uutiset

Kansallispuistojen ohella korona vaikutti muidenkin Lapin luontokohteiden käyntimääriin, kesällä vilkastui

Metsähallituksen hoitamien Inarin ja Napapiirin retkeilyalueiden, Auttikönkään ja Kilpisjärven ympäristön kohteiden alkuvuoden käyntimäärät ennustivat erittäin vilkasta retkeilyvuotta, mutta kevättalven koronasulun takia käyntimäärät laskivat. Koronasulun jälkeen kesän retkeilyinnostus näkyi kansallispuistojen lisäksi myös muilla retkikohteilla.

Perhe retkellä. Isä kantaa lasta reppuselässä. Taustalla näkyy joki ja tuntureita.

 

Rovaniemen retkikohteet houkuttivat talvikuukausina ja toukokuussa 

Napapiirin retkeilyalueen ja Auttikönkään tammi-helmikuu ja toukokuu olivat selvästi edellisvuotta vilkkaampia. Toukokuussa Napapiirin retkeilyalueelle houkutti poikkeuksellinen tulva ja Auttikönkäälle sulamisvesien paisuttama putous. Auttikönkäällä on uusittu reittirakenteita ja myös kahvila veti sinne väkeä erityisesti heinäkuussa.  

Inarin retkeilyalueella näkyi kansainvälisten matkailijoiden puute

Inarin retkeilyalueen käyntimäärät ovat miinuksella edellisvuoteen verrattuna helmikuuta ja heinäkuuta lukuun ottamatta. Kansainvälisiä matkailijoita ei enää kevättalvella ja kesällä saapunut alueelle edellisvuosien tapaan, ja se näkyi käyntimäärissä.

Kilpisjärvellä vilkas alkuvuosi ja heinäkuu

Kilpisjärvenkin kevättalvessa näkyi käyntimäärien lasku koronapandemian takia. Keväthankien hiihtäjät puuttuivat, ja esimerkiksi norjalaiset kelkkailijat eivät päässeet tulemaan Käsivarren moottorikelkkaurille, kuten tavallisena vuonna.

Heinäkuussa lyötiin sitten käyntiennätykset. Norjan rajat olivat tuolloin auki, ja rajanaapuriin kesälomilla suunnatessa käytiin myös Kilpisjärvellä. Erityisesti Saanan uudet portaat ja Saanan ympäristön reitit houkuttelivat maastoon runsaasti väkeä. Kokonaisuudessaan alkuvuosi heinäkuun loppuun asti on kuitenkin edellisvuotta hiljaisempi.

Tammi-heinäkuun käyntimäärät Auttikönkäällä ja Napapiirin retkeilyalueella Rovaniemellä sekä Kilpisjärven ympäristössä Enontekiöllä ja Inarin retkeilyalueella.

Retkikohde Vuosi 2019 Vuosi 2020 Muutos-%
Auttiköngäs 14 300 18 800 +31 %
Napapiirin retkeilyalue 59 900 62 600 +5 %
Kilpisjärven ympäristö 56 000 45 400 -19 %
Inarin retkeilyalue 85 500 70 200 -18 %

 

Lisätietoja