Luontoon.fi uutiset

Kansallispuistojen käyntimäärät 2022: Lapissa talvella vilkasta, kesä oli rauhallisempi

Pohjois-Suomen kansallispuistot houkuttelivat kävijöitä erityisesti alkuvuodesta, kun koronarajoitukset olivat vielä voimassa. Kesällä kansallispuistoissa on ollut koronavuosien 2020 ja 2021 kesiä hiljaisempaa. Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan vaikutukset näkyvät käyntimäärissä. 

Kolme retkeilijää kiipeää polkua pitkin tunturin rinnettä ylös.
 

Koronan mukanaan tuoma kansallispuistoretkeilyn suursuosio näyttää tasoittuneen, mutta pitkän aikavälin trendi on edelleen kasvava. Käyntejä on monessa puistossa ollut enemmän kuin ennen koronaa.  Metsähallitus ylläpitää ja kehittää Suomen kansallispuistoja. 

– Suomalaiset tulevat retkeilemään Lapin puistoihin hyvin paljon omalla autolla. Bensan hinnan nousu on yksi tekijä, joka on voinut vähentää kesälomaretkiä Lapin kansallispuistoihin. Käyntimäärät alkoivat laskea, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi. Kesän käyntimäärissä näkyy myös, että moni suomalainen on päättänyt koronarajoitusten päättymisen jälkeen tehdä lomamatkan esimerkiksi ulkomaille, puistojohtaja Pekka Sulkava Metsähallituksesta kertoo. 

Kansainvälinen luontomatkailu Suomeen ei ole vielä palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan muuttaa myös luontomatkailua: aiemmin Lapin kansallispuistoissa on vieraillut paljon Venäjältä tai Aasiasta tulleita matkailijoita.  

Pallas–Yllästunturin kansallispuisto käynneiltään edelleen Suomen suosituin kansallispuisto 

Suomen suosituin kansallispuisto käyntimäärien perusteella on tänäkin vuonna ollut Pallas–Yllästunturin kansallispuisto. Vielä tammi-maaliskuussa 2022 Pallas-Ylläksellä oli todella vilkasta, käyntejä oli jopa enemmän kuin alkuvuodesta 2021.  

– Suomalaiset halusivat luontoon ja pois omista arkiympyröistä rajoitusten keskellä. Nyt kesän kävijäluvuissa puolestaan on huomattava lasku viime vuoteen verrattuna. Osasimme odottaakin laskua, kun koronarajoitukset päättyivät. Kesän 2022 kävijäluvut ovat kuitenkin suuremmat kuin ennen koronaa, Sulkava jatkaa.  

Heinäkuussa 2022 käyntejä Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa oli reilu 67 000, kun viime kesänä käyntejä oli ennätyksellisesti jopa yli 113 000. Ennen koronaa, vuoden 2019 heinäkuussa Pallas–Yllästunturilla kävijöitä oli 58 000.  

Suomen toiseksi suosituimmassa kansallispuistossa Urho Kekkosen kansallispuistossa käyntien trendi on myös nouseva pitkällä aikavälillä.  

– Korona-aika ja maailman kriisit ovat osoittaneet, miten tärkeä merkitys kansallispuistoilla ja muilla luontokohteilla on ihmisten henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. Viime vuosina olemme saaneet reittien ja taukopaikkojen korjaustöihin erillisrahoitusta hallitukselta ja tulokset ilahduttavat kävijöitä, puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi sanoo. 

Käyntejä uudessa Sallan kansallispuistossa ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana 36 000 

Vuoden 2022 alusta Lappi sai uuden kansallispuiston, Sallan kansallispuiston. Aiemmin alue oli Metsähallituksen luonnonsuojelualuetta.  

– Jos vertaa kansallispuiston käyntimääriä Sallan luonnonsuojelualueen käyntimääriin tammi-helmikuulta 2019, alueen muuttaminen kansallispuistoksi ei ole vielä näkynyt käyntien kasvuna. Sallassa on tyypillisesti vieraillut paljon ulkomaalaisia, korona-aika näkyy vielä alkuvuoden luvuissa. Mielenkiinnolla odotamme, miten Sallan käyntimäärät kehittyvät parin seuraavan vuoden aikana, kenttäpäällikkö Jarmo Asell Metsähallituksesta sanoo.  

Pyhä-Luoston ja Riisitunturin kansallispuistot kasvattaneet pohjoisessa eniten käyntimääriä koronaa edeltäneeseen aikaan verrattuna 

Eniten suosiotaan ovat kasvattaneet tammi-heinäkuuhun 2019 verrattuna Pyhä-Luoston ja Riisitunturin kansallispuistot. Pyhä-Luostolla käyntejä oli tänä vuonna 24 prosenttia vuoden 2019 tammi-heinäkuuta enemmän. Riisitunturilla käyntejä oli 19 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 tammi-heinäkuussa.

– Viimeisen viiden vuoden aikana Pyhä-Luostolla on panostettu erityisesti suosituimpien lähireittien kunnostukseen. Isokuruun tekemämme reitit ja portaat sekä Luoston tuleva taukotupa ovat hyviä esimerkkejä tekemästämme työstä. Myös Pyhän hiihtokeskuksen tekemät investoinnit näkyvät kansallispuiston kävijämäärän kasvuna, Asell sanoo. 

Metsähallitus on retkeilyreittien rakentamisessa kiinnittänyt erityistä huomiota parin viime vuoden ajan esteettömyyteen, jotta reitit olisivat käytettävissä niin pyörätuoleilla, rollaattoreilla kuin lastenrattaillakin. Esimerkiksi Martimoaavan soidensuojelualueelle Simossa valmistuu syyskuussa ensimmäinen esteetön reitti. Myös Sallan kansallispuistossa esteettömyys otetaan reittisuunnittelussa huomioon.  

Suosituimmat Pohjois-Suomen kansallispuistot tammi-heinäkuussa 2022 

 1. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, käyntejä tammi-heinäkuussa 406 000  
 2. Urho Kekkosen kansallispuisto, käyntejä 259 000 
 3. Pyhä-Luoston kansallispuisto, käyntejä 126 000 
 4. Oulangan kansallispuisto, käyntejä 100 000 
 5. Sallan kansallispuisto, käyntejä 36 000 
 6. Riisitunturin kansallispuisto, käyntejä 35 000 
 7. Lemmenjoen kansallispuisto, käyntejä 9000 
 8. Perämeren kansallispuisto, käyntejä 5000 

Fakta: kansallispuistojen käyntimäärät ovat aina suurempia kuin puistossa vierailevien henkilöiden lukumäärä 

 • Metsähallitus mittaa kansallispuistojen käyntimääriä laskureilla, jotka on sijoitettu virallisille retkeilyreiteille. 
 • Esimerkiksi yhden viikon lomamatkan aikana yksi ihminen saattaa käydä kansallispuiston alueella useita kertoja. Uniikkien kävijöiden määrä onkin aina pienempi kuin puistojen käyntimäärät.  
 • Metsähallituksen käyntimäärätilastoissa on otettu huomioon myös henkilöt, jotka eivät liiku kansallispuistojen virallisilla reiteillä, esimerkiksi marjastavat paikalliset ihmiset.  
 • Viime kesänä Metsähallitus otti käyttöön ensimmäistä kertaa myös pyöräilyreiteille sijoitettuja laskureita. Metsähallitus saa vertailutietoa pyöräilijöiden ja kävelijöiden käyntimääristä entistä paremmin tulevina vuosina. Jo nyt joiltakin reiteiltä löytyy vertailutietoa kesien 2021 ja 2022 väliltä. Esimerkiksi Ylläksen alueella pyöräilijöiden osuus kasvoi tänä kesänä suhteessa kävelijöihin. 

 
Lisätietoja