Luontoon.fi uutiset

Kalottireitti Käsivarressa juhlii 30-vuotissynttäreitä: Saarijärven uudet retkeilytuvat avattu

Saarijärven uusi autiotupa ja varaustuvat ovat nyt avattu retkeilijöiden käyttöön Käsivarressa. Uudet tuvat juhlistavat tänä vuonna 30 vuotta täyttävää Kalottireittiä ja Kilpisjärven luontokeskuksen 20-vuotista taivalta.  

Lumisessa tunturissa on viisi mökkiä.

Saarijärven varaustupiin avautuvan lisäkapasiteetin, eli kuuden lisäpaikan myynti alkaa keskiviikkona 5.4. klo 9. Petipaikkojen varauksia voi tehdä Kilpisjärven ja Tunturi-Lapin luontokeskuksilta. 

Saarijärven tuvat sijaitsevat Käsivarressa Kalottireitin varrella noin 12 kilometriä Kilpisjärven luontokeskukselta. Uuteen autiotupaan mahtuu 16 henkeä ja tuvan käyttö on ilmaista. Varaustuvissa on kaksi puolta, Naali ja Kiiruna, joista kumpaankin mahtuu yöpymään kahdeksan henkeä. 

– Uudet tuvat toimivat hyvänä yhden yön retkikohteena heille, jotka haluavat lähteä kokemaan Kalottireitin tunnelmaa, mutta viikon vaeltamiseen ei ole mahdollisuuksia, kenttäpäällikkö Inari Ylläsjärvi Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.  

Tupa, jossa on kerrossänkyjä, pöytiä ja pieni keittiönurkkaus.

Kalottireitti on yhteensä 800 kilometriä pitkä vaellusreitti, joka kulkee Suomen, Ruotsin ja Norjan tuntureilla. Reitin varrella pääsee tutustumaan Pohjoisen Fennoskandian upeaan, monipuoliseen vuoristo- ja tunturiluontoon, vaeltamaan avoimilla tunturiylängöillä ja rehevissä tunturikoivikoissa, ihailemaan jäätiköitä ja jyrkkiä kalliorotkoja sekä hämmästelemään hienoa tunturikasvillisuutta. Kalottireitti vihittiin käyttöön Kolmen valtakunnan rajapyykillä vuonna 1993. 

Kalottireitti on kesävaellusreitti. Suositeltavin ajankohta reitin vaeltamiseen on heinäkuun alusta syyskuun puoliväliin. Nyt käynnissä Käsivarressa on hiihtovaellussesonki.  

– Uuden autiotuvan ovet avattiin eilen ja hiihtovaeltajat olivat heti löytäneet paikalle ihastelemaan, Ylläsjärvi kertoo.  

Saarijärven vanhat tuvat säilyvät autiotupina toukokuun loppuun 

Saarijärvellä on kevään hiihtovaellussesongille poikkeuksellisen paljon yöpymispaikkoja. Alueen vanhat tuvat toimivat vielä toukokuun loppuun autiotupina. Sen jälkeen vanhat tuvat on tarkoitus purkaa pois. 

– Vanha varaustupa ja autiotupa olivat niin huonossa kunnossa, ettei niitä kannattanut enää korjata, Ylläsjärvi sanoo. 

Lisätietoja