Luontoon.fi uutiset

Kajaanin jokirannan ääniluontopolku kutsuu tutustumaan kimalaisten maailmaan

Kajaanissa eletään pörriäisten vuotta. Taidemuseo avasi vuoden mehiläisteemaisella näyttelyllä ja samassa yhteydessä julkistettiin elokuussa järjestettävä uusi tapahtuma, Luonnon konserttisali, jonka keskiössä on kartanokimalainen. Pölyttäjä-teemaan voi nyt virittäytyä myös Kajaaninjoen rantapuistoon rakennetulla ääniluontopolulla. Jyväskylän yliopiston Evoluutiopajojen Kimalaiskimara-ääniluontopolku kutsuu oppimaan kimalaisista.

Kajaanin rantapuistoon pystytetty Kimalaiskimara-ääniluontopolku koostuu viidestä QR-koodirastista. Älypuhelimen QG-koodilukijan avulla pääsee kuuntelemaan rastien äänisisältöjä. Koodilukijan voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupoista. Äänitteiden kokonaiskesto on 24 minuuttia.

"Kimalaiset ovat tärkeitä pölyttäjiä, mutta ehkä harvempi meistä tietää missä päin maailmaa kimalaiset ovat alun perin kehittyneet, miten ne aistivat maailmaa, miten kimalaiset viestivät ja oppivat toisiltaan tai millaista elämä kimalaisyhteiskunnassa on. Entä tiesitkö, oppiiko kimalainen pelaamaan jalkapalloa tai mitä on täpinätanssi? Kimalaiskimara-ääninauhaseikkailulla pääset tutustumaan näihin ja moniin muihin kimalaisten käyttäytymiseen ja evoluutioon liittyviin teemoihin", kertoo projektikoordinaattori Anu Käppi Jyväskylän yliopistosta.

Kimalaiskimara-ääniluontopolku on koettavissa Linnanvirralla elokuun loppuun saakka.

Kimalaiskimaran on tuottanut Evoluutiopajat-projekti Jyväskylän yliopistosta. Evoluutiopajat on Koneen Säätiön rahoituksella toimiva tiede- ja taidekasvatusprojekti, jonka päämääränä on kasvattaa ihmisten ymmärrystä evoluutiosta, sen aikajänteistä sekä luonnon monimuotoisuutta synnyttävistä ja ylläpitävistä mekanismeista. Projektissa yhdistetään tieteen, taiteen, pelillistämisen ja kehollisen oppimisen keinoja luonnon vuorovaikutussuhteiden ja evoluution opettamisessa. Evoluutiopajojen tiimi koostuu ekologian ja evoluutiobiologian tutkijoista, taidekasvattajista ja biologeista. Kaikki heidän tuottamansa opetusmateriaali on ilmaista ja avoimesti saatavilla.

Lattialle asetettuja  työpajan askarteluja.

Luonnon konserttisali saapuu elokuussa Kajaaniin

Kajaanissa valmistellaan parhaillaan Suomen ensimmäistä Luonnon konserttisalia, joka järjestetään osana Linnanvirta-puistojuhlaa lauantaina 20.8.2021. Luonnon konserttisali on toiminnallinen ja elämyksellinen koko perheen ulkoilmatapahtuma, jossa luontotiede ja taide paiskaavat kättä.

Tapahtuman ytimessä on sankarilaji Bombus hypnorum eli kartanokimalainen. Kartanokimalaiseen tutustuminen käynnistyy iltapäivän toiminnallisilla rasteilla. Kaikki huipentuu illan konserttiin, joka kruunaa kokemuksen kertomalla kimalaisen tarinan musiikin, valotaiteen ja tanssin keinoin.

Luonnon konserttisalin järjestää Metsähallituksen Luontopalvelut, ja toteutuksessa on mukana suuri joukko kumppaneita. Tapahtumaillan audiovisuaalisen taideteoksen toteuttaa taiteellinen tuotantoyhtiö Artlab. Tapahtuman rahoittaa Koneen Säätiö. Luonnon konserttisali -tapahtuma järjestetään Kajaanissa 20.8.2021 ja Punkaharjulla 28.8.2021. Metsähallitus seuraa koronatilannetta ja alueviranomaisten ohjeistusta tapahtumajärjestämiseen. Tapahtuma järjestetään turvallisuus huomioiden.

Lisätietoja