Uutiset

Takaisin

Kajaanilaiset kaipaavat lisää tietoa lähiluontokohteistaan

8.8.2019

Kajaanilaiset arvostavat lähiluontokohteitaan. Kesällä tehtyyn kyselyyn vastanneista suurin osa toivoi lisää tietoa Kajaanin lähiluontokohteista, niiden luonnosta, palveluista ja saavutettavuudesta. Tiedontarpeeseen ollaankin vastaamassa. Myös pian saapuva Linnanvirta-puistojuhla tarjoaa monenlaisia näkökulmia ja kokemusmahdollisuuksia lähiluontoon.

Kajaanilaisilla ja kaupungin kesävierailla oli kesän aikana mahdollisuus kertoa mielipiteitään kaupungin keskustan ja lähistön luontokohteista. Kyselyn teki Metsähallituksen Luontopalvelut yhdessä Kajaanin kaupungin kanssa.  Nettikyselyyn tuli reilut 300 vastausta. Aktiivisimmin kyselyyn osallistuivat 21 - 40 vuotiaat kajaanilaiset. 

Vastaajat pitävät Kajaanin luontokohdetarjontaa hyvänä ja monipuolisena.  Viime vuosina tehdyt kunnostus- ja rakentamistoimet, esimerkkeinä Rantapuiston kohentaminen ja Kajaanihallin viereinen skeittiparkki, on huomattu ja niitä arvostetaan.  Samoin uudet frisbeegolf-radat ovat löytäneet käyttäjänsä.  Myös Koutaniemi-Vuoreslahden kyläyhdistyksen rakentamat luontopolut ovat jo useille tutut.

Pöllyvaara on suosittu lähiluontokohde. Linnanvirran esityksiä on myös viety Pöllyvaaraan, kuva vuoden 2017 Metsä The Forest -esityksestä. Tänä vuonna Pöllyvaarassa nähdään Metsäbaletti. Kuva: Sini Salmirinne/ Metsähallitus.

Kyselyn 14 kohteesta tutuimmat ovat Rantapuisto ja yleensä Kajaaninjoen varsi, Kaupunginlammen ja Ämmänpuronpuiston alueet, Vimpelinvaara seutu ja Pöllyvaara.  Myös uimarannat Kesäniemi ja Paltaniemi ovat hyvin tiedossa.  Hieman kaukaisemmista kohteista ykkönen on Iso-Ruuhijärvi.  Tuntemattomia monille ovat sen sijaan Arppen muistometsä ja Toukansaari. 

Kehittämiskohteita nousi runsaasti esille. Moni vastaaja haluaa ennen kaikkea lisää tietoa lähiluontokohteista. Tieto kohteiden luonnosta, palveluista ja saavutettavuudesta tulisi olla mahdollisimman yksityiskohtaista, jotta kävijä voi itse arvioida soveltuuko kohde juuri hänen ulkoiluunsa. Tietoa etsitään ensisijaisesti netistä, mutta luontotietoa kaivataan myös polkujen varsille ja puistoihin. 

Osa vastaajista haluaa alueiden raivausta ja maisemien avaamista, kun taas toiset haluavat, että kaupungin alueella on tilaa myös hoitamattomalle, monimuotoiselle luonnolle.  Luontokohteiden perussiisteydessä on vastaajien mielestä parantamisen varaa.  Roskakoreja halutaan lisää, samoin yleistä neuvontaa retkeilyn pelisääntöjen opettamiseksi. Kaupunkiin toivotaan myös maastopyöräreittejä ja pitkiä kävelyreittejä eri kaupunginosien välille. Saarikohteet - lähinnä Rehja ja Ärjä - ja niissä tapahtuva kehitys kiinnostaa monia.

- Kysely osoittaa, että hyvin hoidetut luontokohteet ovat kaupunkilaisille erittäin tärkeitä. Ne voivat jopa olla yksi kaupungin vetovoimatekijöistä kovassa kilpailussa asukkaista. Kyselyn tulokset antavat meille eväitä näiden kohteiden jatkokehittämiseen ja kunnossapitoon. Ensi tilassa aiotaan kehittää ratkaisu kyselyssä esille tulleeseen tiedontarpeeseen, kommentoivat Kajaanin kaupungin hortonomi Hanna Pasula ja projektipäällikkö Ekaterina Piirainen Metsähallituksesta. 

Linnanvirta kutsuu viihtymään ja jopa yöpymään lähiluontoon

Kajaanin lähiluontokohteet tarjoavat loppukesästä erityistä ohjelmaa. Viikonloppuna pidetty Ärjän retkeilevä taidefestivaali keräsi saareen noin 200 henkeä. Monet telttailivat saarella läpi viikonlopun. Lapsiperheiden määrä nousi viime vuoden festivaaliin verrattuna.

Kajaanin Eränkävijät telttailivat Rantapuistossa vuoden 2017 Linnanvirrassa. Puistohotelli tekee paluun tänä vuonna. Kuva: Sini Salmirinne/ Metsähallitus.

Elokuun puolivälissä saapuva Linnanvirta-tapahtuma tarjoaa sekin mahdollisuuden telttailuun lähiluonnossa. Kyynäspuiston poukamaan nousee 16.8.2019 puistohotelli, jonka puolijoukkuetelttoihin voi varata paikan internet-ilmoittautumisen kautta. Paikat ovat ilmaisia ja jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Hotellin ohjelmassa on yöpymisen lisäksi muun muassa yhteistä tulistelua ja grillailua sekä telttasauna. Puistohotellin järjestävät partiolippukunta Kajaanin Eränkävijät ja KAOn hyvinvointiala. Halutessaan joukkoon voi liittyä myös yöpymällä omassa teltassa.

Kainuun Sanomat ja Metsähallituksen Luontopalvelut järjestävät Linnanvirran avausiltana 16.8.2019 rauniolinnan pihalla luontoillan, jossa keskitytään kainuulaiseen luontoon. Yleisökysymyksiin vastaavat paikalliset luontoasiantuntijat.

Edelleen uusia näkökulmia lähiluontoon tarjoaa esimerkiksi Linnanvirran ohjelmistoon kuuluva Metsäbaletti. Routa Companyn tanssiesitys vie yleisönsä Pöllyvaaraan metsämaisemiin.

Lisätietoja:

Lähiluontokohdekysely toteutettiin osana Metsähallituksen Luontopalvelujen Urban Parks and Benefits -hanketta. Kajaanin ja Kostamuksen kaupungit ovat mukana hankkeessa, jossa on tavoitteena kaupunkien lähiluontokohteiden tunnettuuden ja arvostuksen nostaminen. Urban Parks & Benefits on Karelia CBC:n rahoittama hanke. Karelia CBC on rajanylittävän yhteistyön ohjelma, jolla lisätään alueen vetovoimaisuutta. Ohjelmaa rahoittavat Euroopan Unioni, Suomi ja Venäjä.

Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.