Luontoon.fi uutiset

Kainuun kansallispuistoissa käyntimäärät jatkavat viime vuoden tasolla - monen retkikohteen puitteet ovat kohentuneet kesän mittaan

Suomalaisten retkeilyinnostus ei hiivu. Suomen kansallispuistoihin on tehty tänä vuonna, vuoden alusta heinäkuun loppuun mennessä, noin 2,5 miljoonaa käyntiä. Kainuun kansallispuistoissa, Hossassa ja Hiidenportissa, alkuvuoden käyntimäärät ovat pysyneet viime vuoden tasolla. Metsähallituksen Luontopalvelut on kehittänyt Hossan ja Hiidenportin sekä monen muun Kainuun luontokohteen retkeilypalveluja tänä kesänä. 

Retkeilijä pysähtynyt riippusillan keskelle katsomaan maisemaa.

Hossan kansallispuistossa Suomussalmella on edessä ruskasesonki ja takana vilkas kesä. Hossan alkuvuoden käyntimäärä, 65 000, on viime vuoden tasolla.

Äiti ja lapset tasaisella polulla. Äiti työntää lastenvaunuja.Kansallispuistossa on retkeilijöiden lisäksi liikkunut monen työn tekijää. Retkeilyreittien varrella on uusittu siltojen kaiteita, pitkospuita ja portaita. Patikoijien evästaukoja varten monilla taukopaikoilla on uusittu muun muassa tulentekopaikkoja ja pöytäpenkkejä. Lisäksi Hossanjoen varressa olevien laavujen kattoja on korjattu.

Suositulle Julma-Ölkyn kanjonin kiertävälle reitille on kesän aikana uusittu Ölökynärjän näköalapaikka, jolta avautuu huikea näkymä ainutlaatuiseen rotkomaisemaan.

Hossan uudistuksissa on panostettu myös uusiin esteettömiin palveluihin. Esteettömiä laitureita ja käymälöitä on viimeistelty Julma-Ölkkyyn, Nurmiselkään, Jatkonjärvelle ja Jatkonsalmelle. Hossassa on jo ennestään runsaasti liikuntaesteisille sopivia reittejä ja rakenteita.

Myös toisen Kainuun kansallispuiston, Hiidenportin, alkuvuoden käyntimäärät (reilut 7000) ovat pysyneet viime vuoden tasolla. Hiidenportin retkeilypuitteiden kohentaminen on jatkunut viime vuodesta: päälähtöpisteen Palolammen kunnostus on aloitettu. Hiidenkierroksen patikointireitille on tehty uusia pitkoksia yhteensä 600 metrin matkalle. Kansallispuistossa on tänä kesänä tehty kävijätutkimus, joka osaltaan tulee ohjaamaan kansallispuiston kehittämistä.

Retkeilijä sieni käsissään pitkosten ja korin vierellä.

Metsähallituksen Luontopalvelut on kehittänyt ja kunnostanut myös monia muita Kainuun retkikohteita tänä kesänä. Esimerkiksi Kuhmossa on ollut käynnissä useita työmaita:
suosittuun Harakkasaareen on rakennettu uusi taukopaikka. Lentuankoskella on puolestaan meneillään esteettömän koskipolun remontti. Elimyssalon Levävaarassa perinnetilan päärakennus on remontoitu. Iso-Palosen-Maariansärkkein alueella on remontoitu Papinsalmen silta, Sinisen polun varrelle Särkkäjärvelle taas on rakennettu maastoportaat. Useita Kuhmon nuotiopaikkoja on kunnostettu.

Rakennustöitä on tehty myös Kajaanin suunnalla. Ärjässä on kunnostettu saaren suojeltuja rakennuksia ja Kajaanin rauniolinnalla on korjattu linnan kivipihaa ja muurinlakeja.

- Olemme voineet kunnostaa poikkeuksellisen paljon kiitos Metsähallituksen Luontopalveluille myönnetyn lisärahoituksen. Sen turvin olemme saaneet kunnostettua Kainuun suosituimpien retkeilykohteiden lisäksi erityisesti paikallisille tärkeitä lähiluontokohteita, mikä on äärimmäisen hieno asia, iloitsee puistonjohtaja Sari Alatossava.

Lisätietoja