Luontoon.fi uutiset

Kaamos laskeutuu Pohjois-Lappiin

Nyt on taas se aika vuodesta, kun pohjoisimmassa Lapissa aurinko painuu mailleen ja piiloutuu horisontin taakse lähes kahdeksi kuukaudeksi. Aurinko laskee Nuorgamin kylässä Utsjoella viimeisen kerran torstaina 24.11. Seuraavan kerran aurinko kiipeää siellä horisontin yläpuolelle tammikuun 18. päivä.

Etualalla kuuraisia puita. Taustalla järvi ja metsä, jonka keskellä kohoavat lumiset tunturit pehmeässä valossa.
 

Utsjoella kaamos alkaa kaksi päivää myöhemmin kuin Nuorgamissa, ja vastaavasti myös päättyy kaksi päivää aiemmin. Inarissa aurinko laskee viimeisen kerran 2. joulukuuta, ja kaamos kestää reilun kuukauden. Sodankylässä vajaan viikon mittainen kaamos ajoittuu joulun aikaan.

Sumuinen lähes mustavalkoinen maisema. Etualalla luminen jokitörmä, jossa kuurainen katajapensas ja lehtipuita. Keskellä virtaa joki, jonka yli menee silta.
 

Pitkän ja lämpimän syksyn jälkeen ovat rapsakat pakkaset saapuneet Inarin ja Utsjoen alueelle. Parin viime viikon aikana mittarilukemat ovat liikkuneet kymmenen ja kahdenkymmenen pakkasasteen tietämillä. Pienet järvet ovat jäätyneet, mutta myös sekä virtavedet että suuremmat vedet ovat jäätymässä. Jäillä liikkujan on käytettävä harkintaa ja varmistuttava jäiden kestävyydestä.

Etualalla kuuraisia puita. Taustalla metsä, jonka keskellä kohoavat lumiset tunturit pehmeässä valossa.
 

Lunta on vuodenaikana nähden vielä vähän. Lumipeitteen paksuus on kymmenisen senttiä. Ohut lumikerros ja pakkaset edesauttavat vesistöjä jäätymään nopeammin ja paksumman jääkerroksen kehittymistä.

Jääkiteistä muodostuneita kukkamuodostumia jäällä.